Egészség

A legjobb és legrosszabb cukorpótlók

Elsősorban nem kalóriatartalmuk, hanem egyéb egészségügyi hatásaik alapján rangsoroljuk őket.

Az édes íz fontos része étkezésünknek, de ha mindig mindent fehér cukorral készítenénk, egészségünk szenvedné kárát. Ezért hajlamosak vagyunk különböző cukorpótlókat használni, amik között viszont vannak jobbak és rosszabbak is…

Datolya

Talán meglepő, de a datolya kiváló édesítő! Miután kimagoztuk, aprítógépben egy pillanat alatt le tudjuk darálni, és tehetjük is sütikbe, turmixokba – na jó, talán a kávénkba ne ezzel kísérletezzünk. A datolya plusz előnye, hogy rosttartalma magas és tele van antioxidánsokkal is. Egy datolya 20 kcal-t tartalmaz.

Fotó: Pixabay/ CC0 Public Domain

Fotó: Pixabay/ CC0 Public Domain

Méz

Bár nincs benne kevesebb kalória, mint a fehér cukorban (egész pontosan 64 kcal van egy evőkanálban, ami nem kevés), és a vércukorszintet is hasonlóan gyorsan emeli, de összetétele kedvezőbb: 40% fruktózt tartalmaz. Emellett a méhek készítik, így nem mesterségesen feldolgozott, legalábbis a jó minőségű termelői méz, és rengeteg értékes mikrotápanyag van benne.

Juharszirup

Nálunk az ára kissé borsos, de isteni, kicsit karamelles íze miatt megéri néha elcsábulni. Glikémiás indexe 54, mikrotápanyag-tartalma magasabb, mint a mézé, és kalóriatartalma alacsonyabb: 52 kcal van egy evőkanálban.

Stevia

Nagyot robbant ez a növényi alapú természetes édesítőszer az utóbbi években. Óriási előnye, hogy kalóriatartalma és glikémiás indexe 0, hátránya viszont egy enyhe kellemetlen utóíz, ami kit jobban, kit kevésbé zavar.

Szacharin

Kalóriatartalma és glikémiás indexe szintén nincsen, viszont a szacharin a mesterséges édesítőszerek közé tartozik. Ellene szól még fura mellékíze is, és az is, hogy bár elég gyenge karcinogén, de úgy tűnik, szerepe van a daganatos betegségek kialakulásában. Figyelem: a kávézókban az édesítőszer általában szacharin!

Aszpartam

Bár a glikémiás indexe 0, és csak 4 kcal-t tartalmaz 1 gramm, mégsem javasolt a fogyasztása. Ez az egyik legmegosztóbb édesítőszer, talán éppen azért, mert rengeteg élelmiszerben megtalálható, például a rágókban, cukormentes üdítőkben rendszeresen előfordul. Bár nem sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy rákot okoz, azt viszont igen, hogy felelős a hangulatingadozásért, ingerlékenységért, figyelmetlenségért.