Otthon

Ősi gyönyör vagy tudatosan átgondolt tervezőmunka? – a vadászat

A vadászat nem csak ölés, a vadászat nem sport, annál sokkal több. Amióta ember, sőt, amióta ragadozó él a földön, vadászunk. Zsákmányt ejtettünk húsért, csontért, bőrért, szőrméért: életért.

Az, hogy ma ember még él a földön, nagyrészt a vadászatnak s annak sikerességének köszönhető. Nem halt ki ez a különösen értelmes faj, hanem leigázta és uralma alá vette a bolygót. Sőt, továbbmegyek, bizonyos szinten fejlődésünknek is itt a kulcsa, hiszen ahhoz, hogy sokkal eredményesebb legyen a vadászat, eredményesebben tudjuk felvenni a harcot a hideg és az éhség ellen, ahhoz eszközökre, lándzsára, dárdára, később íjra, nyílra, majd persze puskára volt szükség. A vadászat tehát nem egy barbár csökevény, a vadászat a túlélés, fajunk fennmaradásának kulcsa. Persze ma már legtöbbünk szemében a vadászat a múlt ködébe vesző történelem, a számunkra szükséges állatokat rég megszelídítettük, karámba zártuk, s a szupermarketek polcairól emeljük le a húsukat.

Fotó: iStock.com/predrag1

Fotó: iStock.com/predrag1

Nem sport!

A vadászat nem sport, a vadászat nem pusztán ölés. A vadász legtöbbször nem a puskával előre bolyong az erdőben, hanem eleséggel megpakolt dzsipjével tart a vadetetők felé.  A vadász elsősorban gondoskodik a vadról, és a szaporulat alakulásán tartja a szemét. Az átgondolt, tudatos vadászat ma már nem esztelen öldöklés, nem is hobbi, hanem tudomány, úgy is hívják, erdőgazdálkodás. Erdeink kényes egyensúlyának fenntartása közös érdekünk.

A misztikum

Bár kétségtelen, hogy a vad becserkészésében és elejtésében van valami ősi gyönyör, melyet génjeinkben hordozunk immár több ezer éve, de manapság már nem az életért, hanem elsősorban a vadak életéért, életterük kordában tartásáért űzzük. Egy igazi vadász imádja az erdőt, imádja a vadat, s mindenekelőtt tiszteli. Van, hogy el sem ejti, csupán a becserkészés öröméért jár ki az erdőbe, azokért a ritka pillanatokért, amikor eggyé válik a természettel, s csodálni tudja azt eredeti szépségében és tökéletességében. A trófea megszerzése sokak számára egyáltalán nem is cél.

A tudatos munka

A vadászat olykor védelem is: hiszen, ha túlszaporodna a vadállomány, nem lenne elég élelme, és veszélybe kerülnének. Mivel korlátozott az életterük mérete, szükségük van a közbeavatkozásra fennmaradásuk érdekében. A gazdasági fejlődés, a mezőgazdaság térnyerése, a folyók szabályozása és lecsapolása ugyanis alapvetően átalakította az élettér kiteljesedését, méretét, a vadak lehetőségeit és korlátait egyaránt. Persze a folyamat soha nem állhat le, nem érhet célba, hiszen állandó mozgásban van a természet, a populációk mérete. Láthatjuk tehát, hogy a vadászat, az erdőgazdálkodás és a természetvédelem kéz a kézben járnak, hiszen feladatai közé tartozik az állatfajok fenntartása, szaporodásuk elősegítése, szelektálás, de az élőhelyek megóvása is kulcsfontosságú.

Fotó: iStock.com/Sportactive

Fotó: iStock.com/Sportactive

A 2007-ben megalkotott Európai Vadászati és Biodiverzitás Karta (European Charter on Hunting and Biodiversity) a következőképpen határozza meg a fenntartható vadászat fogalmát:

A vadászható állatfajok és élőhelyük olyan módon és mértékben történő használata, mely nem vezet a biodiverzitás hosszútávú leépüléséhez és nem akadályozza annak helyreállítását. Az ilyenfajta felhasználás megőrzi a biodiverzitásban rejlő azon potenciált, mely kielégítheti a jelen és a jövő generációk ambícióit és igényeit, valamint megőrzi magát a vadászati tevékenységet is, mint elfogadott társadalmi, gazdasági és kulturális tevékenységet. Amennyiben a vadászatot ilyen fenntartható módon végzik, ez pozitívan járul hozzá a vadállomány és élőhelyének megőrzéséhez, valamint társadalmi előnyökkel is jár.

A témával Állatvédelem címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása 17:10-től. Vendégeink lesznek Horkai Zoltán, dr. Kemény Dénes, Szilágyi István és a különféle állatoknak szeretettel otthont adó meglepetés hölgyvendégünk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük vissza.