Otthon

Budapesti Fotó Fesztivál: nagyágyúk érkeznek a fővárosba

A 2017 tavaszán első alkalommal megrendezésre kerülő Budapest Fotó Fesztivál két hónapot átívelő kiállítás-sorozat keretében mutatja be a kortárs és a klasszikus magyar, valamint a nemzetközi fotográfia értékeit, újdonságait. Az eseményt a nagyközönség számára változatos programok, workshopok, múzeumpedagógiai foglalkozások színesítik, de lesznek szakmai események, portfolio review, fotókönyv-bemutató, illetve fotómaraton.

A fesztivál a magyar és nemzetközi fotográfia klasszikus értékeit, a fotográfiai tradíciókat, valamint a kortárs fotóművészet kiemelkedő tendenciáit és alkotóit állítja középpontba az évente megrendezett programsorozat tükrében. A fotóművészek különböző generációinak, de elsősorban a fiatal alkotóknak nyújtva kiállítási lehetőséget és nyilvánosságot. Már indulásunk évében a The Photo Europe Network /PHEN/ tagjai lettünk, ahol Európa neves fotófesztiváljaival (többek között: Nordic Light International Festival of Photography, Guernsey Photography Festival, Festival ManifestO Toulouse, Photometria International Photography Festival, Ioannina, Festival of Ethical Photography, Lodi, Photon Festival, Valencia, Photoromania Festival, Cluj-Napoca) együttműködve dolgozunk. A Budapest Fotó Fesztivál célkitűzéseinek elérését Budapest Főváros Önkormányzatának támogatása segíti, a fesztivál fővédnöke Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes.

Fotó: Alex Webb/Budapest Fotó Fesztivál

Fotó: Alex Webb, Magnum Photos /Budapest Fotó Fesztivál

Ma este hat órakor a Műcsarnokban Alex Webb, amerikai kortárs fotográfus A fény szenvedése című kiállításával veszi kezdetét a fesztivál, melyre a MAGNUM sztárfotósának jelenlétében kerül sor.

Múzeumok és galériák

Rangos múzeumok, intézmények is csatlakoztak a fesztiválhoz színes programkínálattal. A Magyar Nemzeti Múzeum kerítés-kiállítást rendez a Fényképtár portrégyűjteményéből. A Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban megismerhetjük az első magyar sportfotóst, Vermes Lajost. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Hemző Károly artisztikus gasztrofotóiból mutat válogatást. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Ilovszky Béla négy évtizedes színházi fotós pályafutását idézi fel, a Kiscelli Múzeum pedig streetphoto-kiállítást mutat be Budapest régen és most témájában. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kisgalériájában kiállító Szabó Judit Erzsébet igazi fővárosi témát választott, a városligeti tavat fényképezte éveken át.

Fotó: Alex Webb/Budapest Fotó Fesztivál

Fotó: Alex Webb Magnum Photos /Budapest Fotó Fesztivál

Számos galéria csatlakozott a fesztiválhoz: a Deák Erika Galéria INSTANT kiállításán instax minikamerával készült képek kerülnek bemutatásra, míg a Molnár Ani Galériában Forgács Péter egyéni kiállítása lesz látható. A valóság fogalmának különböző megközelítéseit vizsgálja a Faur Zsófi Galériában megrendezett Kiemelt valóság című tárlat. Több egyéni kiállítás is megrendezésre kerül, így a Horizont Galériában az amerikai Liz Nielsen, a TOBE Galériában a spanyol Angela Sairaf, a  K.A.S. Galériában Herendi Péter,  az Artphoto Galériában Venczel Attila, míg a Várfok Projekt Roomban a fiatal fotósgenerációt képviselő  Dobokay Máté munkái kerülnek bemutatásra.

Fotó: Alex Webb/Budapest Fotó Fesztivál

Fotó: Alex Webb, Magnum Photos/Budapest Fotó Fesztivál

A  Budapest Fotó Fesztivál kiemelt célja, hogy együttműködésre ösztönözze a szcéna és a régió szereplőit. A budapesti VILTIN Galéria a ljubljanai Photon Galériával két kiállítást is megvalósít: a kortárs nyugat-balkáni és magyar fotográfiai tendenciák fiatal fotósok munkáin keresztül kerülnek bemutatásra. A nemzetközi zsűri által válogatott exjugoszláv, illetve magyar művészeket szerepeltető anyag két, egymást követő csoportos kiállítás formájában kerül megrendezésre. Az Artbázison pedig a Random csoport alkotóinak legújabb munkái kerülnek bemutatásra.

Fotó: Alex Webb/Budapest Fotó Fesztivál

Fotó: Alex Webb, Magnum Photos/Budapest Fotó Fesztivál

Kulturális intézetek

A fesztivál szatellit rendszerét galériák és múzeumok mellett a Budapesten működő kulturális intézetek bekapcsolása adja, melyek saját kiállításaikkal kapcsolódnak a programba. A Budapesti Francia Intézet, a Budapesti Olasz Kultúrintézet, a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ, a Budapesti Cervantes Intézet és a Lengyel Intézet hazai kortárs fotográfusok kiállításából hoz egy-egy izgalmas tárlatot.

Fotó: Alex Webb/Budapest Fotó Fesztivál

Fotó: Alex Webb, Magnum Photos/Budapest Fotó Fesztivál

Részletes információk a fesztivál oldalán találhatók.