Otthon

Pszichológus: csökkent a tizenévesek szókincse

Kisebb a szókincsük, nem tudják kifejezni pontosan a saját hangulatukat, érzelmeiket a mai tizenévesek – erre hívta fel a figyelmet Kalamár Hajnalka pszichológus a köztévében. A szókincs csökkenéséhez hozzájárult többek között az okostelefonok használata.

Több kutatás is bizonyítja, hogy a tizenéves generációnak kisebb a szókincse érzelmei kifejezésére – mondta Kalamár Hajnalka pszichológus az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában. A pszichológus elmondta: a különböző hangulatjelek használata miatt a szóhasználat háttérbe szorult, így sokan szóban, szemtől szemben nem tudják kifejezni hangulatukat, érzelmeiket. Kiemelte, hogy a chatelés nem tud helyettesíteni egy igazi „jóízű” személyes beszélgetést. Ezzel együtt a szakember szerint azt sem jó kimondani, hogy a technika, az internet „szétválaszt, tönkreteszi az emberi kapcsolatokat”, mert ez a technika össze is tud kötni.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/ CC0 License

Mi is az a szókincs?

Egy nyelv szókincse vagy szókészlete, köznyelvi értelmezésben, a nyelv szavainak összességét foglalja magában. A nyelvészet szempontjából a szókincs a nyelv lemmáiból, azaz autonóm egységeiből tevődik össze. Egy ilyen egység lehet eredetileg egy egyszerű szó, egy összetett szó, egy szószerkezet vagy egy mondat. Az autonómiát úgy értelmezik, hogy a lemma egy bizonyos szófajhoz tartozik, és ha eredetileg több szóból áll, azok külön-külön mást jelentenek, mint a lemma, azaz a lemmának független a jelentése az őt eredetileg alkotó szavakétól – tájékoztat a Wikipédia.