Otthon

Vasárnapi moziest Hugh Granttel

Mosolyával és barátságos lazaságával mindig levesz a lábunkról Hugh Grant. Ezért esett rá a választásunk: filmek, amiket miatta (is) szeretünk.

Mielőtt azonban megnéznénk (újra) néhány filmjét, pillantsunk be az életébe. 1960. szeptember 9-ben született Londonban. Felmenői között tudhatja William Drummondot, Strathallan 4. vikomtját; dr. James Stewartot; John Murray-t, Atholl első márkiját; Heneage Finchet, Nottingham első grófját; Sir Evan Nepeant, és az egykori miniszterelnök, Spencer Perceval nővérét. Grant apja Sandhurstben gyakorlatozott, és a Seaforth Highlanders (skót ezred) katonájaként szolgált nyolc évig Németországban és Skóciában. Szőnyegcéget vezetett, olyan hobbikat űzött, mint a golf és az akvarellfestés. Granték az Arlington Park Mansions mellett éltek a Sutton Lane-en.

 

 

A szülők gyerekeiknek a bankári állást képzelték el. Hugh bátyja, James New Yorkban él, bankár. Hugh Oxfordban tanult az angol elit társaságában, ahol magára vette a bohém dandy szerepét, enyhe beképzeltség és barátságos lazaság sajátosan angol keverékével.

 

És a karrier

Hugh Grant 1982-ben debütált a Privileged című filmben. Első emlékezetes szerepét pedig a Maurice című E. M. Forster-regény James Ivory rendezte filmváltozatában játszotta. A homoszexuális Clive Durham megformálásáért elnyerte a legjobb színész díját a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. Eleinte a nyársat nyelt mintaangol szerepkörében érvényesült (Keserű méz, Napok romjai, Szirének). Sokáig úgy tűnt, hogy életfogytiglani mellékszereplésre ítélt színész marad.

 

 

A világhírt a Négy esküvő és egy temetés című filmnek köszönheti, melyben Andie MacDowell partnere volt. Azóta, ha lökött figura szükséges egy vígjátékba (Áldatlan állapotban, Sztárom a párom) vagy egy arisztokratikusabb karakter egy drámába (Értelem és érzelem), a hollywoodi szereposztók mindig őt keresik meg – amit mi egy cseppet sem bánunk.