×

Stílus

Kleopátra szépségtrükkjei

A tudósok máig nem értenek egyet abban, Kleopátra pontosan hogyan is nézett ki, abban azonban mindenki biztos, hogy kivételes csáberejű, intelligens, nyelveket beszélő, elképesztően vonzó nő volt, aki tudta, hogyan használja a szépítőszereket.

Szemfesték

Az egyiptomi nők védjegyévé vált vastag fekete szemkihúzásról kiderítették, hogy nemcsak esztétikai szerepet játszott, hanem egészségügyit is: ez a réteg védte a szemet a fertőzésektől. A nép tagjai szilárdan hittek abban, hogy az egyébként ólomtartalmú festék az istenek segítségével megvédi őket a szembetegségektől. Utóbb kiderült, hogy a gyakran elárasztott Nílus-völgyben élő egyiptomiak által használt festékanyag valóban erősítette az immunrendszert.

Fotó: iStock.com/alexey05

Fotó: iStock.com/alexey05

Mézes-tejes fürdő

Kleopátra másik elhíresült szépségtrükkje az állati tejes fürdő volt, amit gyakran mézzel és mandulaolajjal egészített ki. Még utazás közben is vitette magával a szamarait, hogy bármikor élvezhesse a bőrét felfrissítő fürdőt. Szerencsénkre hasonló fürdőkeveréket mi is használhatunk, még szamarak nélkül is: mézet, mandulaolajat vegyítsünk el egy bögrényi tejben, és ezt öntsük a fürdővizünkhöz! Kiegészíthetjük egy kis tengeri sóval is, ami kiváló bőrradír, segít fiatalosan tartani a bőrt.

Arckrém és -maszk

Miután fürdött, Kleopátra nem sajnálta magától az illatos olajokat és az arckrémet: Aloe vera levét, rózsaolaj, mandulaolaj és méhviasz keverékét használta erre a célra – ezt egyébként a fürdőhöz hasonlóan 2017-ben is el tudjuk készíteni magunknak. Kleopátra arcmaszk gyanánt a jól ismert agyagot használta, amit tejjel és mézzel kevert el, és hamuval keverve testradírként is alkalmazta.

A hajzuhatag

Ma is sokan vágatnak olyan frizurát, amilyen az övé volt, és használnak tojásos-tejes, mézes vagy meleg olajos hajpakolásokat, hogy csillogó hajzuhataggal büszkélkedhessenek, de csalódást kell okoznunk: Kleopátra aranyszálakkal díszített haja selyemszálakból és emberi hajból készített ügyes paróka volt csupán.

Rózsavíz

Nem véletlenül gyártják ma is Perzsiában a rózsavíz nagy részét: már a tizedik században is nagy népszerűségnek örvendett. A két hadvezért is könnyedén elcsábító Kleopátra tégelyei között is állt egy adag rózsavíz, amit fürdővízbe tett, és az egész kúrát rózsaolajjal koronázta meg. A rózsavíz belsőleg is jó hatással volt az emésztési problémákra, a vitaminhiányra, külsőleg pedig kisimította, vitalizálta és tonizálta a bőrét.

Fotó: iStock.com/swkunst

Fotó: iStock.com/swkunst

Balzsamolaj

A bibliai Sába királynőjének egyik fő szépségszere volt, összetételéről pedig elég sokat tudunk, mivel 1988-ban találtak belőle egy korsóval a Holt-tenger nyugati partján. Az olajat egy balzsamtartalmú cserjéből nyerték ki, s féltékenyen őrizték készítésének minden mozzanatát. Marcus Antonius egy egész ültetvényre való növényt szerzett meg és adott ajándékul Kleopátrának, így mindig volt utánpótlás az értékes olajból.

Sminkes dobozok

Minden egyes olajnak és festéknek díszes doboza volt, ami leggyakrabban gazdagon díszített kagylóhéjból, elefántcsontból vagy fából készült. A bonyolult minták és formák arra adnak bizonyítékot, hogy az ókori egyiptomiak számára nagyon fontos volt a szépítkezés, és megadták a módját még a tárolásnak is.