Csillagok

A tibeti hangtál csodára képes

Volt már velünk olyan, hogy egy teljesen hétköznapi hang, például az, ahogy az olló vágja a kartont különös érzéseket keltett bennünk: mintha valaki végigsimítaná a csigolyánkat egy selyemsállal. Vagy amikor véletlenül hozzákoccan a gyűrünk a borospohár széléhez, az is egy csodás hang. Ilyen hatást kelt a tibeti hangtál, csak ezeknél még ezerszer jobb.

A hangtál eredete ősidőkig nyúlik vissza, s nem meglepő, Tibetben születette meg. Nem tálalásra használják, hanem gyógyításra. Ez a pár ezer éve használt eszköz gyakorlatilag mindent tud, amit a modern biorezonancián alapuló eszközök. Indiai vallások hiszik, hogy mindannyian, az univerzum, az istenek, a Föld és az összes ember hangból alakult ki. Működése természetesen a rezgéseken alapul, ahogy egy tárgy hozzáér a tálhoz, az megkondul, mint egy harang, csak annál sokkal halkabb és finomabb hangja van. Az emberi test 70 százaléka víz. Láttunk már mit csinál a kő, ha vízbe dobjuk? Hullámokat, interferenciák. Nos, a hangtál rezgései ugyanazt teszik testünkkel, mint a kő a vízzel, hullámoztatja. Megmozgatja sejtszinten, és természetesen feltölti új energiákkal.

Fotó: Szakály Fruzsina

Fotó: Szakály Fruzsina

Hangmasszázs

A hangtál oldalát finoman ütögetve olyan hangok, rezgések keletkeznek, melyek nem csak a fülön keresztül jutnak be a testbe, hanem egyszerre érintik meg szervezetünk összes sejtjét. Felrázzák őket, azok valamiféleképpen felébrednek, és új energiát nyernek ezáltal. Miután behatoltak a testbe a hullámok, és felfrissítették, megmozgatták a sejteket, kilépnek, feltéve, ha nincs a szervezetben energiablokk, ami az útjukat állná. A blokk nem engedi tovább a rezgéseket, hanem elnyeli azokat.  Ám a megfelelő terápia s a rendszeres meditáció képes feloldani őket, pont ez a lényege.

Fotó: Szakály Fruzsina

Fotó: Szakály Fruzsina

A folyamatos rezgések hatására a szervezet úgy reagál, hogy ellazul, s ha szerencsés és tud koncentrálni, akkor olyan élményben lehet része, amilyenben előtte még sohase. Miközben hallgatjuk, meditatív állapotba kerülhetünk, ami egy nagyon speciális helyzet, ugyanis látszólag ellazult, félig alvó állapotban vagyunk, valójában azonban elménk élesebb és tisztábban lát, mint éber állapotunkban valaha is képes lenne. Sok minden történhet velünk meditáció alatt. Nyilvánvaló összefüggésekre jöhetünk rá saját életünk és a világegyetem egészével kapcsolatban, de múltunkat, jövőnket is tisztábban láthatjuk, mint valaha.

A rezgés hat az érzékszerveinkre, egész idegrendszerünkre, az idegsejtek végpontjaiként a teljes izomzatra, vegetatív idegrendszerünkön keresztül belső szerveinkre, és nem utolsó sorban a a lényünkre, lelkünkre”- olvasható a Szivárvány Lótusz oldalán.

Fotó: Szakály Fruzsina

Fotó: Szakály Fruzsina

Beszélhetünk, írhatunk róla oldalakat még, ám a hangterápiát elmagyarázni úgysem tudjuk, megérteni valójában nem lehet, csupán megtapasztalni. Valami olyanhoz ér hozzá a rezgés, amit nem tudunk szavakkal kifejezni, a lélek kevés rá. Valami ősit húrt pendít meg, s miközben hangtálak körében meditálunk, elhisszük a Védáknak, hogy az emberek és az istenek is hangokból teremtődtek, s ez minden létezés alapja.