És ha már húsvét, mivel mással kezdenénk, mint a tojással, pontosabban a töltött formájával. A kaszinótojás sokféle ízben elkészíthető. Először keményre főzzük a tojásokat, aztán hosszában félbevágjuk azokat, majd kivesszük és pépesítjük a sárgáját – és ehhez keverünk mindenfélét, végül a kész keveréket visszatöltjük szépen a félbevágott tojásba. A sárgájához szinte minden esetben keverhetünk mustárt, majonézt, sót, borsot és cukrot, esetleg egy kis petrezselymet. Innentől pedig a variációk szinte végtelen tárháza áll előttünk: bármit belekeverhetünk, és készíthetjük csípősen is. Díszíthetjük szeletelt retekkel, uborkával vagy akár kaviárral is, ha éppen oroszos hangulatban vagyunk.
Ezerarcú sonkatekercs
A másik nagy klasszikus a sonkatekercs, ennek elkészítése is a fantáziánkra van bízva. Merthogy a tölteléket úgy ízesíthetjük, ahogy akarjuk. Először is vegyünk annyi szelet sonkát, ahány tekercset készíteni szeretnénk – kalkuláljuk bele a családot és a locsolkodók, vendégek várható számát.
Tojásos sonkatekercs
Fotó: Pixabay/CC0 Public Domain
Hozzávalók:
- 10 dkg krémsajt
- 2 db főtt tojás
- mustár
- porcukor
- citromlé
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A főtt tojásokat törjük össze egy villával, majd keverjük hozzá a krémsajtot, egy pici mustárt, egy csipetnyi porcukrot, pár csepp citromlevet, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Alaposan keverjük össze a hozzávalókat, ha úgy érezzük, még egy kis majonézzel vagy tejföllel is ízesíthetjük.
Tormás sonkatekercs
Fotó: Pexels/CC0 Public Domain
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg ecetes torma
- 2,5 dkg liszt
- 1,5 dl főzőtejszín
- 1 dl tej
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Ez egy kicsit összetetteb, mint az előző. Felezzük meg a kimért vajat, az egyik felét olvasszuk fel egy edényben. Adjuk hozzá a lisztet, a tejet és a tejszínt, és alaposan, csomómentesen keverjük el a keveréket. Majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Amíg kihűl, a vaj másik felét keverjük össze a tormával, végül dolgozzuk össze a két külön keveréket.
Ha elkészültünk a töltelékekkel, a sonkákat egyesével kenjük meg és tekerjük fel, mint a palacsintát. Helyezzük tálcára az összeset és tegyük a hűtőbe.
Puha, omlós kalács
Fotó: Pixabay/CC0 Public Domain
Harmadik klasszikusunk a húsvéti fonott kalács, ami az előzőekhez képest több időt vesz igénybe, de megéri az áldozatot.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1 kk só
- 60 g cukor
- 1 db tojás
- 1 tojás sárgája
- 2 dl főzőtejszín
- 1 dl tej
- 2 dkg élesztő
A tetejére:
- 1 tojás
Elkészítés:
Tegyük egy nagy tálba a lisztet, keverjük össze a sóval és a cukorral. Készítsünk a közepébe egy mélyedést, abba tegyük a tojást és a tojás sárgáját a tejszínnel és a tejjel együtt. Végül morzsoljuk rá az élesztőt, és dagaszthatjuk is kézzel a tésztát. Miután összeáll, a gombócot tegyük a deszkára és folytassuk a dagasztást. A bedagasztott tésztát tegyük egy műanyag tálba, takarjuk le és hagyjuk kelni 30–35 percig szobahőmérsékleten. Majd tegyük vissza a deszkára, és szedjük annyi egyenlő darabra, ahányból elkészítjük a fonást. Az egyenlő darabokat is pihentessük letakarva 10–15 percig, majd sodorjuk meg. A fonáshoz találunk útmutatót a különböző videomegosztó oldalakon, így akár hatos fonást is készíthetünk.
Verjük fel a tojást és kenjük meg vele a megformázott kalácsot, majd kelesszük további 40 percig. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Mielőtt betennénk a sütőbe, újra kenjük meg a tojással, majd süssük körülbelül 40 percig. Hűtve fogyasszuk.