Siker

Ezek a filmek többet adnak egyszerű kikapcsolódásnál

A romantikus vígjátékokat imádjuk. Rengetegen rajonganak a horrorfilmekért, a képregény-adaptációkért, de ezek inkább szórakoztatnak, és nem gondolkodtatnak el a világról és az életünkről. Akadnak azonban olyan alkotások, melyek megteszik ezt.

Mi lenne, ha távirányítóval pörgethetnénk életünk filmjét? A távirányító értéknek számít a családban. Mindenki szeretné birtokolni, hiszen hatalmat is jelent, mi irányítjuk vele a műsorfolyamot. A filmekben előreugorhatunk, megláthatjuk a végkifejletet, eseményeket gyorsíthatunk, és a hangerőt is szabályozzuk. Mi lenne, ha az életünkhöz is lenne egy ilyen távirányító?

Fotó: Pexels/CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

Furcsa, de a komédiák veteránja, Adam Sandler is eljátszott ezzel a gondolattal, és meg is született a Távkapcs című film. A történet elején a főhősünk hajt a munkahelyén, a karrierjét a családja elé helyezi, majd egy felsőbb erőtől kap egy távirányítót, mellyel irányíthatja az életét. Kezdetben csak apró tréfákra használja, megállítja az időt, és szórakozik a szemétkedő főnökével, vagy lenémítja a kutyaugatást. Idővel azonban olyan dolgokkal is szembesül, amiket addig nem vett észre munkamániája miatt. Majd előreugrik az időben, és azzal is szembesül, hogy mi lett az eredménye a hajtásnak, és hogy ez hogyan hatott a családjára. Eltöprengtünk, hogy ha lenne egy ilyen eszközünk, vajon mi is használnánk-e. Egyáltalán, ahogy most élünk, az vajon helyes? Van elég időnk a szeretteinkre? Jó az értékrendünk? Nem fogunk megbánással tekinteni az életünkre a halálos ágyunkon?

Tudjunk adni és merjünk elfogadni!

Rengeteg nincstelen, mélyszegénységben élő ember van ma is a világon. Közöttük rengeteg a fiatal, akik lehet, hogy tehetségesek, de nincsen lehetőségük megvalósítani önmagukat. Mi történne, ha megkapnák azokat a feltételeket, mint szerencsésebb társaik? Mi lenne, ha boldog családban nőnének fel, és nem kellene napról napra a megélhetésért küzdeniük? És mi lenne, ha nekünk meglenne a lehetőségünk arra, hogy segítsünk? A szív bajnokai című film egy ilyen történetet dolgoz fel, mely ráadásul valós alapokon nyugszik. A fiatal Michaelt felkarolja a Tuohy család, pontosabban az édesanya, akinek megesik a fiatal srácon a szíve. Egyre közelebb kerülnek egymáshoz, később örökbe is fogadják, és a családnak köszönhetően Michaelnek lehetősége nyílik egy jobb életre. Maga mögött hagyhatja azt a környezetet, melyben csak sötét jövőre volt kilátása, megszabadul a bűnözéstől, és megtapasztalja, hogy milyen az, ha szerető család veszi körül.

Fotó: Unsplash/Glenn Carstens-Peters

Fotó: Unsplash/Glenn Carstens-Peters

Ha a napok meg vannak számlálva…

Mit tennénk, ha tudnánk, hogy közel a vég? Bemennénk reggel dolgozni? Tűrnék a hétköznapok gyötrelmeit? Vagy hátradobnánk a kényszerű kötelességeket, és a maradék időnkben megpróbálnánk megvalósítani az álmainkat? A Bakancslista című film az utóbbi esetet dolgozza fel, amikor két ismeretlent összehoz az élet, és úgy döntenek, hogy az életük hátralévő részében megpróbálják megvalósítani az addig dédelgetett álmaikat. Időről időre, amikor elfelejtjük, hogy a földi létünk mulandó, érdemes megnézni ezt a filmet. Nem az a lényeg, hogy adjuk fel a munkánkat vagy mondjunk le a karrierről, hanem hogy próbáljunk meg minden napba valami értéket csempészni. Sose feküdjünk le boldog pillanat nélkül, és próbáljuk megvalósítani az álmainkat. Életünk végén ne megbánással nézzük végig azt a bizonyos kisfilmet.