Csillagok

A gabonakörökre máig nincs egyértelmű magyarázat

A tudományos közeget megosztja a különleges gabonakörök jelenléte. Sokan csak furmányos emberek által készített jeleknek tartják, mások viszont hiszik, hogy a földönkívüliek műve az egész.

Gabonakörökről már az 1600-as évek óta vannak feljegyzések a korabeli Angliából. Akkoriban is sok kérdést felvetett ez a téma, de a válaszok is rendkívül érdekesek voltak. Az akkori emberek a különleges jelenséget vizelő szarvasmarhákkal és huncut szerelmespárokkal magyarázták. Persze a spirituális magyarázat sem maradt el, volt, aki a kaszás ördög művének tulajdonította a történteket. Ezzel párhuzamosan korabeli tudományos magyarázatok is léteztek, hiszen az egzakt gondolkodású emberek nem fogadhatták el a fenti magyarázatokat. Robert Plot az 1600-as évek közepén a légáramlatokra fogta a gabonakörök kialakítását. Idővel az emberek azt is felismerték, hogy ez akár jó üzleti lehetőség is lehet, így egyre többen kezdtek el foglalkozni a gabonakörök gyártásával. De még azzal együtt is, hogy tudjuk, készülhet emberi kézzel egy-egy ilyen képződmény, vannak olyanok, akik tudatosan keresik a földöntúli magyarázatokat. Kevesen tudják, de a világban rengeteg gabonakör létezik. Átlagosan minden éjjel keletkezik egy. A legtöbb ma már turisztikai látványosság, melyeket bármikor meglátogathatunk.

Fotó: Unsplash/Martin Reisch

Fotó: Unsplash/Martin Reisch

West Woodhay

Angliában, West Berkshire-ben pár évvel ezelőtt egy különleges szimbólum jelent meg az egyik szántóföldön. Egy kígyószerű alak, amely mintha a yin-yang motívumot szelné ketté. Azok, akik rápillantanak a jelenségről készült képre, sok mindent láthatnak vagy képzelhetnek. Egyszerre monumentális, mégis aprólékos a kidolgozása. 2011. július 29-e körül jelent meg ez a látványos ábra és mai napig ez az egyik leghatalmasabb. A körülötte lévő misztikumot csak tovább növeli, hogy mindössze egyórányira van, a szintén földöntúli technikára utaló Stonehenge-től. Az angolok egyik büszkesége, bár az eredetéről keveset tudni.

Goes

Hollandia is azon országok közé tartozik, amely büszkélkedhet egy különleges motívummal, de érdekes módon ha ezt valaki meglátja, akkor nem a földönkívüliek vagy a misztikus természetfeletti jut eszébe, hanem egy szép pillangó. Azért, mert ez valóban egy pillangót ábrázol, pontosabban egy emberi alakot szárnyakkal. Ez a világ legnagyobb gabonaköre, bár az élet furcsasága, hogy ez nem is kör, inkább egy hatalmas művészeti alkotás a puszta közepén. 2009 augusztusában jelent meg és sokáig biztosra vették, hogy egy csapat fiatal készítette, egy videó alapján. Később azonban ezt sehogy sem sikerült bebizonyítani. A monumentális méret és a precizitás túl tökéletes ahhoz, hogy néhány fiatal könnyedén kivitelezhesse.

Sparsholt

A listánkon ez már a harmadik angol szimbólum, ebből is látszik, hogy különleges hely a szigetország. 2002 augusztusában jelent meg ez a rendkívül egyszerű, de látványos kör, mely valóban kör alakú, plusz kiegészül egy elemmel, amelyről az emberek többsége úgy tartja, hogy egy beárnyékolt ufófej. A kör úgy néz ki, mint egy CD-lemez és később kiderült, hogy a rajta lévő apró minták egy furcsa, bináris kódban írt üzenetet tartalmaznak. Az üzenet nagyjából azt jelenti, hogy vigyázzunk a hamisságokkal szemben, és óvakodjunk a be nem tartott ígéretektől. Sok fájdalom, kevés idő, de a jó köztünk van. Kissé érthetetlen, épp ezért hiszik sokan a mai napig, hogy egy távoli civilizáció üzent az embereknek ilyen formában.

Alton Barnes

1990. július 12-én jelent meg a sok kör egyetlen szántóföldön. Egy vonalban több, különböző, de egyenként szimmetrikus formákat láthatunk, amely, a többihez hasonlóan, egyetlen éjszaka alatt tűnt fel. Ez volt az egyik első a híressé vált gabonakörök közül, és hamar turisztikai látványossággá is vált. Hamarosan a Led Zeppelin is felfigyelt a jelenségre, és egy róla készült kép adta az egyik lemezborítójukat. Ez az egyik leghíresebb, és ha valaki a gabonakörökre gondol, akkor biztos, hogy ennek a képe jut az eszébe.

Fotó: Unsplash/Rasmus Landgreen

Fotó: Unsplash/Rasmus Landgreen

Csúcstechnológia vagy földönkívüliek?

Az egész történetben a legszebb, hogy mindkét oldal tud érveket felsorakoztatni, de mégis a mai napig bizonytalan, hogyan is jelennek meg ezek a motívumok a szántóföldeken. A CircleMakers például egy létező vállalkozás, melynek a munkatársai megrendelésre készítenek bárkinek ilyen köröket. Az egyetlen probléma a vállalkozásukkal, hogy időkorláthoz kötött, hiszen ha szeretnénk egy saját gabonakört, akkor jól kell időzítenünk, mert csak július közepétől egy bizonyos ideig vállalnak megbízásokat. A technika segítségével bármekkora látványosságot elkészítenek számunkra, persze jó pénzért. Ezt olvasva azt is hihetnénk, hogy a mítosz megoldva, de ez tévedés. Hiszen az 1600-as években nem volt olyan technológia, mint ma, akkor azok a körök hogyan keletkeztek? Ha emberi kézzel, akkor hogyan voltak képesek észrevétlenül és egyetlen éjszaka kivitelezni a tervet? És hogyan lett mindegyik ennyire tökéletes és szimmetrikus? Olyan kérdések ezek, melyekre talán sosem kapunk valódi válaszokat.