Stílus

Szuperszínes hímes tojás ötletes húsvétra

A hagyományos festési módok helyett idén próbáljuk ki a semmivel nem bonyolultabb, viszont sokkal látványosabb technikákat!

A befőttesgumis módszer

A megtisztított tojásokat befőttesgumikkal tekerjük körbe. Ha többféle vastagságú gumit használunk, a világosan maradt sávjaink is eltérő vastagságúak lesznek. A tojásfestéket a használati utasításnak megfelelőek kikeverjük. A tojásokat helyezzük öt percre a színes folyadékba úgy, hogy egy részük (nagyjából a harmaduk) kilógjon a festékből. Öt perc múlva kiemeljük őket, megszárítjuk, majd fehéren maradt felükkel lefelé egy másik színbe helyezzük. Újabb öt perc elteltével máris szivárványos, mintás tojásokban gyönyörködhetünk.

Csillámos húsvét nem csak kislányoknak

Ha kifújjuk a nyers tojások belsejét, akkor ezek a gyönyörű csillámporos dekorációk még az ünnep után is sokáig (akár jövőre is) a szoba vagy az étkezőasztal díszei lehetnek. A csillámos tojások két legegyszerűbb módszere, ha csillámspray-vel lefújjuk, illetve ha a ragasztós tojásokat csillámporba hempergetjük. Szerintünk a klasszikus színkombinációk, mint az arany-ezüst páros a legszebbek.

Gyerekeknek mesehősökkel, állatkákkal

A húsvét előtti hetekben egész állatkertet és filmstúdiót lehet alkotni különféle dekorált hímes tojásokkal, amik kifejezetten a gyerekek érdeklődésének felelnek meg. Angry Birds, szuperhősök, állatkák… az alábbi videó rengeteg variációt bemutat, érdemes mazsolázni belőle:

Felnőtteknek a stílusos színpárok a menők idén

A fekete-fehér, az arany vagy az ezüst párosítása az idei vagy valamelyik mostanában divatos év színével (2017-ben a lombzöld), vagy a klasszikus tavaszi pasztell kombinációk komoly dekorációs értékkel (is) bírnak tavasszal. Ha az ember kicsit beleéli magát a dekorálásba, könnyen olyan szép műalkotásokat készíthet, amiket már nem is ad oda olyan szívesen ajándékba csak úgy…

Néhány tipp a szép, szabályos hímes tojásokhoz:

  • Most már nemcsak a piacokon, hanem a szupermarketekben is lehet húsvét előtt kifejezetten fehér, hibátlan héjú tojásokat kapni. Ezek ugyan drágábbak, de például a fekete-fehér vagy pasztell kombinációkhoz a fehér héj szép igazán.
  • Ahhoz, hogy megfelelően tapadjon a tojások héjára a bevonat (legyen az bármilyen), érdemes mosogatószeres vízben átmosni a tojásokat. Ha később étkezésre is szánjuk őket, akkor a főtt tojásokat töröljük át ecetes vattával (és lehetőleg fogdossuk minél kevesebbet festés előtt).
  • A bonyolultabb minták elkészítéséhez jó szolgálatot tesznek az utóbbi években divatos arany és ezüst lemosható tetoválások, vagy a kislányok által kedvelt csillámtetkósablonok, amiket ugyanúgy fel lehet ragasztani a tojás héjára is.
  • A tavalyi év nagy slágere a galaktikus festés volt, találkoztunk vele süteményeken és hímes tojásokon is. A lényege, hogy sötétkék-fekete alapra apró fehér és ezüst pöttyöket kell spriccelni-felvinni egy ecset segítségével. Idén valószínűleg a tavalyi grincsfa után a tojásfa lesz az egyik fő látványelem, az elkészítéséhez íme egy videó: