Stílus

Ragyogóan fehér fogak – akár házilag is

A megnyerő külső egyik alapja a gyönyörű mosoly, a szép, szabályos fogsor, ragyogóan fehér fogakkal. Rengeteg fehérítő technika létezik, ha nem akarunk fogorvoshoz fordulni, otthon is tehetünk a tökéletes mosolyért.

Fogaink a rendszeres és alapos fogmosás ellenére is elszíneződhetnek. A genetika mellett az életmódunk is befolyással lehet a fogsorunk színére: többek között az étkezés, a dohányzás vagy az elfogyasztott italok is beszínezhetik azt. De ugyanígy igaz a szakemberek szerint, hogy a fogak színe a korunk előrehaladtával is változik: romlik az állaguk, és egyre sötétebbek lesznek.

Fotó: Unsplash/Brooke Cagle

Fotó: Unsplash/Brooke Cagle

Mitől színeződhet el a fogunk?

Utánajártunk, mik azok a dolgok, amiktől elszíneződhetnek, sötétebbé válhatnak a fogaink. Ilyen például a kávé, a tea, a vörösbor, de egyes gyógyszerek vagy gyógyhatású készítmények is lehetnek rájuk ilyen hatással. A már említett dohányzás miatt fogkő képződhet, illetve a nikotinos, kátrányos füst miatt a fogak romolhatnak, elszíneződhetnek. Ahogyan a különböző, a fogakhoz tapadt lepedékektől is. Az ételek esetében pedig a sötét színűek vagy ételszínezéket tartalmazók jöhetnek szóba leginkább, ha a fogak sárgulásáról, sötétedéséről van szó.

Házi praktikák a fogak fehérítésére

Konzultálhatunk a fogorvosunkkal a fogfehérítésről, bizonyára hasznos felvilágosítást tud adni arról, hogy melyik technikát javasolja, és miért, milyen eredmény várható, és mennyibe fog az kerülni nekünk. Vagy folyamodhatunk házi praktikákhoz is, amelyeket könnyen elvégezhetünk mi magunk is otthon. Kezdhetjük a megfelelő fogkrém kiválasztásával – erről is érdemes megkérdezni a fogorvosunk véleményét, ahogyan a szájvízről is. Ajánlott a fogselyem rendszeres használata, ahogyan a szájzuhanyt is érdemes lehet beiktatni a szájhigiénénk megóvása érdekében – ezek mind megakadályozhatják a fogkő kialakulását és segíthetnek megőrizni a fogaink színét.

Fotó: Unsplash/Brooke Cagle

Fotó: Unsplash/Brooke Cagle

Citrom

A szakemberek szerint ez az egyik legerősebb természetes fogfehérítő szer. Hátránya azonban, hogy a savtartalma miatt nemcsak a fogzománcot marja, de a kalciumot is kivonja a fogakból. Éppen ezért csak nagyon ritkán szabad alkalmazni. Ha mégis kipróbálnánk, hámozzunk meg egy citromot, és héjának a belső felével óvatosan dörzsöljük meg a fogainkat. Vagy egy fél citrom levét facsarjuk egy pohár vízbe, és pár percig öblögessünk. Hogy ne okozzunk sérülést a fogzománcunkban, legalább fél órát várjunk, amíg a citromos kezelés után fogat mosunk.

Szódabikarbóna

Az egyik legrégebbi és legismertebb házi praktika. Vizezzük be a fogkefénket, és mártsuk bele a szódabikarbónába, majd mossunk fogat vele. De más gyógynövényeket is keverhetünk hozzá, mint például kaolinport vagy szárított málnalevelet. De ezt se alkalmazzuk túl gyakran, ahogy a citrom esetében, itt is vigyázzunk fogzománcunkra.

Eper, só, almaecet

Törjünk össze egy epret villával, és keverjünk hozzá fél kiskanálnyi sütőport. Ezzel dörzsöljük be a fogunkat, és hagyjuk hatni körülbelül 10 percig, majd öblítsük le. A tengeri sót pedig nagyjából ugyanúgy használhatjuk, mint a szódabikarbónát. Egy teáskanál tengeri sót keverjünk össze a drogériában is kapható fogporral, és ezzel dörzsöljük be a fogainkat. Ráadásul a tengeri só nemcsak fehérít, de antibakteriális hatása van, és hatékony a fogkő ellen is. Ahogyan a korábbiak, az almaecet is kiváló természetes fogfehérítő. Az esti fogmosást követően fele-fele arányban keverjük össze egy kevés langyos vízzel, majd ezzel öblögessünk.