Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Konyha

A leghungarikumabb hungarikum: a pálinka

A pálinka a magyar embernek fogalom. Nem csupán egy az élvezeti italok közül, hanem a magyarok itala. Elnevezése és készítése 2004 óta védett hungarikumnak számít, illetve az Európai Unió oltalma alatt álló földrajzi árujelzővel rendelkezik.

A NÉBIH Szupermenta oldala összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a magyarok italáról. A pálinka minősége a fogyasztók nagy részénél elvárás. Az, hogy a fogyasztók élelmiszer-biztonsági szempontból megbízható és a termék jelölésén feltüntetett jelzésnek megfelelő termékhez jussanak, kiemelten fontos, hogy a „pálinka” néven kereskedelmi forgalomba kerülő termékek ténylegesen megfeleljenek a gyümölcs- és törkölypárlatra vonatkozó nemzetközi és hazai jogszabályi előírásoknak. Az utóbbi évtizedben – köszönhetően a fokozatosan szigorított és módosított törvényi szabályozottságnak, valamint a technológiai fejlődésnek – javult a kereskedelmi forgalomban megjelenő pálinkák minősége. A tisztességes piaci verseny megköveteli, hogy a pálinkát a jogszabályokban előírtaknak megfelelően állítsák elő, és a termékkategóriának megfelelő jelöléssel kerüljenek kereskedelmi forgalomba.

Budapest, 2012. május 10. Pálinkával koccintanak férfiak a budai várban megrendezett VII. Budapesti Pálinkafesztiválon. MTI Fotó: Marjai János

Mi nevezhető pálinkának?

A pálinka a 178/2002/EK rendelet 2. cikke szerinti élelmiszer fogalomkörébe tartozó termék, így a Pálinkatörvényben meghatározott eltérésekkel az élelmiszerekre vonatkozó törvényi rendelkezéseket kell alkalmazni.

Hazai vonatkozásban – a közösségi jog mellett – a Pálinkatörvény szabályozza a megnevezés használatát, tehát a Pálinkatörvény 2. §-a alapján:

„(1) Pálinkának csak a 110/2008/EK rendelet II. számú mellékletének 9. számú kategóriája szerinti eljárással készített olyan gyümölcspárlat nevezhető, amelyet Magyarországon termett gyümölcsből – ideértve a gyümölcsvelőt is – készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. Sűrítményből, aszalványból, szárítmányból készült termék nem nevezhető pálinkának.”

Hogyan kerülhet forgalomba?

A pálinkák a jelenlegi szabályozás alapján nem tartoznak a kötelező forgalomba hozatali minősítési eljárás alá. Éppen ezért a nyomon követési rendszer megfelelő biztosítása érdekében mindenképpen szükséges az előállítás megkezdésétől a fogyasztókhoz történő eljutásig az adott pálinkatermék alapanyag-beszerzésétől a technológiai eljárásokon keresztül a késztermék előállításáig történő pontos dokumentálása, illetve a késztermék tételazonosító jelöléssel történő ellátása, melynek a forgalmazás minden szakaszában szerepelnie szükséges a terméket kísérő dokumentációkban.