Otthon

Lakásfelújítás okosan: tervezzünk előre!

Akár költözés, akár csak egy elszabadult tavaszi nagytakarítás miatt vágunk bele a lakásfelújításba, már az elején meg kell tennünk minden óvintézkedést annak érdekében, hogy az esemény ne forgassa fel a kelleténél jobban az életünket.

Ha nem tervezünk meg jó előre mindent, akkor olyan, mintha egy dobermant vinnénk sétálni póráz nélkül. Nem lehet tudni, mi lesz belőle. Mielőtt akármilyen szakembert is felkérnénk munkálatok elvégzésére, pontosan tudnunk kell, mennyi pénzt szánunk felújításra, ebből mi az, amit feltétlenül meg szeretnénk csináltatni, és mi az, amit a lista aljára tudunk írni. Húzzunk egy nagyon erős határt, aminél tovább nem költekezünk, akármi is történjék – ez később még nagyon jól jön majd. Az anyagi lehetőségeinket egyértelműen tudassuk a szakemberekkel is, így nem állítanak oda a kelleténél háromszor drágább kiegészítőkkel, alapanyagokkal, és bármivel, amin egy kis pénzt is lehet keresni. Nézzünk utána jó előre annak, mivel járnak a tervezett munkálatok anyagilag és felfordulásilag, hogy ne tudjanak átverni, és az arcunkba hazudni olyan költségeket, eljárásokat, amiket meg is spórolhattunk volna. Bízzunk magunkban, vagy egy felkért és biztosan lojális építésvezetőben, és tartsunk lépést a szakikkal, ismerjük az eljárások neveit, tartassuk be az elvárt sorrendet! Legyen kéznél a lakás alaprajza több példányban, és az általunk megálmodott tervet mutassuk meg a szakembereknek az árajánlat kéréséhez – és ahhoz, hogy még időben kiderüljön, hogy valami nem fog működni úgy, ahogy kitaláltuk.

Fotó: Freepik.com/Pressfoto

Fotó: Freepik.com/Pressfoto

A pakolásnál

Ahhoz, hogy a lakás egy részét fel tudjuk újítani, ki kell onnan pakolni a cuccokat. Na igen, de mit és hová? Ha az egész lakást fel akarjuk forgatni, átfesteni, csöveket cserélni, parkettázni, bútorokat beépíteni, akkor keressük meg az egyik rokonunkat, barátunkat, és kérdezzük meg, elférünk-e nála néhány hétig – nehéz fürdőszoba és konyha, víz és áram nélkül létezni, miközben bokáig gázolunk a porban és az építési törmelékekben, ráadásul sosem tudjuk, mit melyik dobozba suvasztottunk el. A cuccaink közül jó előre válogassuk ki azokat, amiket egy nyaralásra is magunkkal vinnénk, költözzünk kicsit el velük, a maradékot pedig alaposan feliratozott dobozokban halmozzuk fel a lakás nem érintett sarkában – vagy ha már nincs ilyen, a garázsban, egy raktárban, ahol védve vannak. Persze ez nem azt jelenti, hogy kivonhatjuk magunkat a munkálatok ellenőrzése és a rendszeres jelenlét alól, de legalább lesz egy tiszta, nyugodt hely, ahol kifújhatjuk magunkat.

Legyenek dokumentumaink!

Talán mondanunk sem kell, hogy csak olyan szakembergárdát foglalkoztassunk, akik tudnak számlát adni mindenről – a vásárlásokról is. Ezeket tegyük el egy külön mappába, és őrizzük meg őket jól! A különböző szakik neveit, telefonszámait is itt tároljuk, hátha sürgősen kell hívni őket – de a legjobb az a felújító szakember, akinek egész gárdája van, villany- és fűtésszerelőktől kezdve mindenkiből. A határidőket, az elvégzett munkafolyamatokat, az eddigi vásárlások összegét, a linkeket, a kiválasztott bútorok, alkatrészek neveit, fényképeit tároljuk átlátható dokumentumban, táblázatban, és nyomtassuk is ki több példányban. Nem baj, ha felkészültek vagyunk, ezzel nem sértjük meg sem az építésvezetőt, sem a szakembereket: inkább megmutatjuk, hogy a kezünkben van a gyeplő, és nem érezzük úgy, hogy az egész felújítás a nyakunkba szakadt.

Fotó: Freepik.com/Pressfoto

Fotó: Freepik.com/Pressfoto

Hagyjunk mindenre időt!

Nem lehet az egészet egy hétvége alatt lerendezni. Először is a felújítás megkezdése előtt lomtalanítsuk a lakást: dobáljuk ki, ajándékozzuk el azokat a holmikat, amiket rég ki kellett volna hajítanunk, és csak újabb dobozokat töltenénk meg velük feleslegesen. Ha ezzel megvagyunk, hangoljuk össze az elképzeléseinket, álmodozzunk, tervezgessünk, rajzolgassunk, és jussunk közös nevezőre párunkkal – és a szakemberekkel is! Ehhez is idő kell, hogy ne a felfordulás közepén álljunk meg veszekedni azon, hová is kéne tenni a konyhabútort. Jó előre járjuk végig a lakást mérőszalaggal még együtt, és véglegesítsük a terveket. Bútorokat, kiegészítőket a bolti árnál ocsóbban is beszerezhetünk különböző aukciósoldalakon, nem árt körülnézni, összevárni tételeket. A felújítás után is várjunk a beköltözéssel addig, amíg mindent ki nem takarítottunk alaposan – és még egyszer és még egyszer és még egyszer…