Stílus

Esküvői kisokos, avagy mit adjunk ajándékba és mit viseljünk a nagy napon?

Hiába csak vendégként érkezünk egy esküvőre, attól még rengeteg kérdésünk merülhet fel a nagy nappal kapcsolatban. Most eláruljuk, milyen részletekre érdemes nagy figyelmet fektetni a lagzin.

Milyen ruhában érdemes menni?

Az persze nem is kérdés, hogy fehéret kizárólag a menyasszony visel az esküvőn, de mi az, amit még szintén tiltólistára kell tennie egy vendégnek? Ahogy telnek az évek, egyre több a lehetőség, de a feketét még mindig nem igazán javasolja az etikett. Szintén érdemes elfelejteni a hétköznapibb viseletet; például farmer, top és trikó nem jó választás a nagy napra. Ilyenkor inkább szoknyát, esetleg visszafogottabb koktélruhát válasszunk, olyan színben, ami hasonlít a dekorációhoz, és kicsit beleolvadunk a háttérbe, hiszen a nagy napon a menyasszonynak kell a legszebben tündökölnie! A cipőnél valamivel nagyobb a választék; természetesen az edzőcipőt inkább hagyjuk a szekrényben, de az már egyáltalán nem kötelező, hogy magas sarokban bulizzuk végig az egész estét. Órákon át nem tudunk benne táncolni, és valószínűleg a menyasszony sem visel kényelmetlen lábbelit az éjszaka folyamán.

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Mit illik adni?

A jó hír, hogy a legtöbb esküvői meghívón már ott szerepel visszafogottan, hogy a pár nászajándékot szeretne kapni, vagy inkább pénzt. Manapság többnyire az utóbbi dominál, hiszen a legtöbb menyegzőn az a cél, hogy a ráköltött összeg valahogy megtérüljön, és egy felejthetetlen nászútra tudják költeni. Az már megint más kérdés, hogy mennyit illik adni. Az etikett szerint ez általában fejenként 10 000 Ft, de attól függően, hogy mennyire állunk közel a párhoz, növekedhet az összeg. Az igazán régi barátoknak, családtagoknak illik valamivel többet tenni a borítékba, akár fejenként 20–25 000 Ft-ot is.

És ha ajándékot kérnek?

Ebben az esetben legtöbbször a pár felállít egy listát azokról a tárgyakról, amelyeknek nagyon örülnének, esetleg hiányoznak még a családi fészekből. Korábban ez külföldön volt népszerű megoldás, de már Magyarországon is egyre több helyen találkozhatunk ezzel, ami jelentősen megkönnyíti a vendégek helyzetét. Persze sosem kötelező ehhez ragaszkodni, hiszen ilyenkor általában kevésbé személyes tárgyakat gyűjt össze a pár. Ha van egy jobb ötletünk, nyugodtan ajándékozhatunk mást, ez egyáltalán nem illetlenség! Mostanában már az is népszerű, ha több barát összeáll, és közösen vesznek egy nagyobb ajándékot; ez akár lehet egy utazás is, nem feltétlenül erre az évre, hanem akár a soron következőre, hiszen a nászúttal kapcsolatos ötletek valószínűleg már megfogalmazódtak az ifjú pár fejében. De egy jövő évi nyaralás még biztosan nem!

Fotó: iStock.com/Edward007

Fotó: iStock.com/Edward007

Mennyivel előbb illik megérkezni?

Persze egy esküvő előtt elő szokott fordulni, hogy félúton jövünk rá, valamit otthon felejtettünk, vagy épp ekkor alakul ki a legnagyobb városi forgalom. Ezeket mindig érdemes számításba venni, ha viszont minden a tervek szerint halad, nagyjából negyed órával, húsz perccel előbb illik megérkezni a helyszínre. Ez pont elég arra, hogy köszönjünk a barátoknak, megtaláljuk a helyünket, és ne várakozzunk túl sokat a kezdésig. Nincs is annál rosszabb, mint mikor valaki a menyegző előtt egy perccel, esetleg közben toppan be!

Mi az az időpont, amikor nem bántó a távozás?

Ahogy az érkezés esetében, úgy a távozásnál is van egy bizonyos időszak, amelyet illik kivárni. Az ifjú pár azért hívott meg minket, hogy közösen ünnepeljük meg velük ezt a mérföldkövet, és rögtön az étkezést követően hazamenni bántó lehet számukra. Az etikett szerint a legideálisabb megvárni, míg felszolgálják a tortát, és csak ezután távozni, de érdemes legalább egy-két tánc erejéig csatlakozni a párhoz, hogy lássák, nekünk is fontos a boldogságuk.