×

Egészség

Álmatlan éjszakák: amikor csak a plafont bámuljuk

Akinek nem volt még álmatlan éjszakája, talán el sem tudja képzelni, milyen órákig a mennyezetet bámulni álmatlanul éjszakáról éjszakára. Sokszor úgy érezzük, semmi sem segít, pedig néhány jó szokás hamar az álmok világába vihet.

Órákkal lefekvés előtt

A jó alvás titka nem az ágyba kerüléskor dől el, hanem már jóval előtte. Például sok múlik azon, mennyit és mit vacsoráztunk: zárjuk ki a nehéz ételeket, amiket sokáig tart megemészteni, de ne is feküdjünk le éhesen! Az alkoholfogyasztást is érdemes kerülni, mert nagy mennyiségben ugyan kiüt, de aztán órák múlva felébredünk, és ugyanolyan álmatlanul találjuk magunkat. A tévénézés, telefonnyomkodás sem ajánlott lefekvés előtt, az utolsó ébren töltött óráinkat töltsük tompa sárgás fénynél könyvolvasással, megnyugtató tevékenységekkel, fürdővel, és felejtsük el a kék fényű képernyőket!

Fotó: iStock.com/cyano66

Fotó: iStock.com/cyano66

Relaxálás

Különböző légzéstechnikák segíthetnek ellazítani a testünket, érdemes ezeket alaposan megismerni és alkalmazni, hatékonyabbak a bárányszámolásnál. A különböző nyújtó és izomlazító gyakorlatok, pózok segítenek koncentrálni, ellazulni. Hallgassunk hozzá megnyugtató zenét, kellemes hangokat, és szebb lesz az álmunk. Az egyik legnépszerűbb gyakorlat a test kis és nagy izmainak megfeszítése, majd tudatos elernyesztése egy meghatározott sorrend szerint. A légzésgyakorlatok is hatásosak: miközben a nyelvünket a felső fogsorunk mögé tesszük, lélegezzünk be az orrunkon keresztül négy számolásig, majd fújjuk ki a levegőt a szánkon, és adjunk ki hozzá hangot. A következő lélegzetvételnél ismét négyig számoljunk, majd tartsuk bent a levegőt hét számolásig, aztán lassan fújjuk ki a szánkon nyolc számolás alatt. Minden kilégzés tartson kétszer tovább, mint a belégzés – nem a sebesség számít, hanem a 4-7-8 arány betartása. Négy kört tegyünk meg így, és máris álmosabbak leszünk.

Sport

Sokszor az agyunk hullafáradt, ám testünk azt jelzi, ő még bőven ébren tudna lenni néhány órát. Ezen segít a rendszeres sport, ami fizikailag is elfáraszt, és könnyebbé teszi az elalvást. A heti legalább három alkalommal beiktatott alapos mozgás egészségesebbé tesz, boldogsághormonokat szabadít fel, a túlsúlyt is segít leadni, így mindenképpen építsük be a napirendünkbe. Lefekvés előtt viszont már ne erőltessük meg magunkat, mert felélénkülhetünk tőle.

Gyógyteák

Ha úgy érezzük, semmiképpen sem tudunk megnyugodni, agyunkban egymást kergetik a gondolatok, és kicsit sem vagyunk álmosak, egy jó gyógytea sokat segíthet. Hatásos a citromfű, az orbáncfű, a macskagyökér, a kamilla, de a komlót tartalmazó készítmények is hasznosak. Vény nélkül vehetünk melatonin-tablettát is, amit főleg a sokat utazó, jetlagben szenvedők ismernek: ez a hormon akkor termelődik szervezetünkben, ha sötét van, és elálmosít, hogy éjszaka aludjunk. Sokan hisznek a meleg mézes tej altató hatásában is.

Fotó: iStock.com/ValeriyLebedev

Fotó: iStock.com/ValeriyLebedev

Akupunktúra

Szelíd és majdnem teljesen fájdalommentes kúra álmatlanság esetére. Egy kezelés több hónapig tarthat, viszont tényleg segíthet gyógyszerek nélkül elaludni, vagy jobban kezelni a stresszt.

Ki a macskával!

Hacsak nem attól nyugszunk meg, hogy a macska ott dorombol a hasunkon, vagy a kutya a lábunkat használja párnának, a háziállatokat tegyük ki éjszakára a szobánkból. Mivel éjjel éberebbek, minket is felébreszthetnek mozgolódásukkal, hangjukkal, sőt, nyugtalanabb alvásba taszíthatnak.

Napok, hetek, hónapok

Ha hosszú hetek vagy hónapok óta nem tudunk aludni, annak valami komoly oka van. Vizsgáltassuk ki magunkat orvossal vagy alvásszakértővel! A legáltalánosabb ok lelki jellegű, és a szorongás nem hagy minket nyugodni éjjel sem. Derítsük ki, mi nyomaszt annyira, hogy aludni sem tudunk, és kezdjük el megoldani a problémát! Ha nem megy vagy nem lehet, akkor is változtathatunk a hozzá kapcsolt érzelmeinken.