Csillagok

A boldogság nyomában

Sokan, sokféleképpen próbálták megfejteni a boldogság titkát – hogy mitől lesz az ember boldog, hogy ez egy állapot vagy folyamat, vagy hogy mennnyi ideig tart. Mindenki boldog szeretne lenni, de mindenkinek mást jelent a boldogság.

Hogy mi a boldogság? A boldogság egy pozitív érzelmekkel jellemezhető mentális állapot, amely a megelégedettségtől az egészen intenzív örömérzésig terjedhet – legalábbis így határozza meg ezt a fogalmat a Wikipédia, majd így folytatják: a boldogságnak, mint a legtöbb alapvető emberi érzelemnek, számos biológiai, pszichológiai, vallási és filozófiai magyarázata, megközelítése létezik, amelyek megkísérlik definiálni magát a boldogságot, illetve iránymutatást adni arra, hogy érhetjük el vagy honnan ered.

A boldogságot azonban nemcsak állapotnak, hanem folyamatnak is lehet tekinteni. Ha egy állapotnak tekintjük és elérhetőnek tartjuk, akkor vajon létezik-e valaki, aki már ezt elérte? Hogyan és miként? Ebben a megközelítésben a boldogság egy út a céljaink felé, vagyis egy folyamat. Tehát nem létezik boldogság, boldog ember, cél vagy célok nélkül? A célok felé haladva, az akadályokat leküzdve lehet boldog az ember? Vagyis nincs célok és akadályok nélküli boldogság? Mindkettő kell hozzá?

Fotó: Pexels.com/ CC0 License

Fotó: Pexels.com/ CC0 License

A boldogság tudományos szemmel

Tudományos értelemben a boldogság nehezen meghatározható fogalom, ráadásul minden embernek mást jelent. A boldogság tudományos megközelítésének egyik legnagyobb kihívása a fogalom meghatározása, a boldogság szó jelentéseinek, jelentéstartalmának körülírása és megértése.

Az eddig legfolytatott kutatások egyik eredménye, hogy a pénz, az iskolázottság vagy éppen az időjárás nem hatnak úgy a boldogságra, mint azt a legtöbben feltételezik. A kutatók inkább szokásokat tudtak

„A boldogsághoz nem vezet út.
Az út maga a boldogság.” – Buddha

összefüggésbe hozni a boldogsággal. Martin Seligman amerikai pszichológus megalkotta a PERMA betűszót, amely szerinte a boldogság alkotóelemeit reprezentálja: vagyis az emberek akkor boldogok, amikor jelen vannak a pleasure (élvezetek, mint egy finom étel, forró fürdő stb.), az engagement (vagy flow-élmény, az elmélyülés egy élvezetes vagy kielégítő tevékenységben), a relationships (szociális kapcsolatok, amelyek a boldogság egyik legmegbízhatóbb fokmérői), a meaning (of life, vagyis az élet értelme, valamilyen felsőbb cél vagy küldetés) és végül az accomplishments (eredmények, vagyis valami kézzelfogható siker).

A kutatások másik eredménye, hogy az emberek képesek saját boldogságukat önerőből fokozni. A hangulatváltozással összekapcsolható betegségek (mint például a depresszió) egyik magyarázata a biopszichológiai modellen alapul, amely szerint biológiai, pszichológiai és szociális tényezők egyaránt közrejátszanak a depresszióként ismert állapot kialakulásában. Egyes kutatások a vallások szerepét vizsgálták a boldogságban, illetve a vallások, filozófiai irányzatok boldogságra adott magyarázatát elemezték. A kutatások eredménye, hogy a vallás a fent említett PERMA modell számos elemét adhatja, és ezzel hozzájárulhat az egyéni boldogságérzéshez.

Fotó: Freepik.com/jcomp

Fotó: Freepik.com/jcomp

A flow-elmélet a „flow” intenzív boldogságérzés jelenségét vizsgálja, Csíkszentmihályi Mihály kutatásai alapján lett elismert pszichológiai irányvonal. Az elmélet azt a jelenséget írja le, amelynek során az ember tér- és időérzékét elveszítve egy számára örömet és kihívást jelentő tevékenységbe belefeledkezik, és ez számára boldogságérzést okoz.

A témával A boldogság titka címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17 óra 10 perckor kezdődő adása. A stúdióban beszélget Tatár Marianna, Götz Anna és Bagdi Bella, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A legutóbbi adást ezen a linken nézhetjük meg.