Stílus

Buddhától a gettóig: 4 fantasztikus film, melynek főszereplője India

A mesés, varázslatos India nemcsak sokszínű kultúrájáról, tengerpartjairól, csodás építményeiről nevezetes, de Bollywood szorgalmasan gyártja a filmeket immár több mint 100 éve, sőt az évtizedek alatt a világ legnagyobb termelésű filmiparává nőtte ki magát. Célja nemcsak az ország 1,3 milliárd lakosának szórakoztatása, de a filmeknek komoly propagandaszerepük is van, fontos szerepet töltenek be ugyanis abban, hogy árnyalják a képet, mely az emberek fejében él erről az országról.

Most négy olyan filmet ajánlunk, melyeknek egy része indiai gyártású, de van köztük olyan is, melynek csak helyszínéül, témájául szolgál az ország.

A kis Buddha

Bernardo Bertolucci lélegzetelállítóan gyönyörű alkotása úgymond a „bevezető” Indiába, sokak ezután a film után estek szerelembe az országgal és kultúrájával, nem is beszélve a ’90-es években oly divatos buddhizmusról, mely talán ennek a filmnek is köszönheti ismertségét Európában. A film félig Amerikában, félig pedig az ókori Indiában, Gautáma Sziddhárta idejében játszódik, pontosan ezért olyan könnyű megérteni és befogadni. Arról nem is beszélve, hogy mennyi csodálatos kép van a filmben, sőt, Keanu Reevesnek is valahol itt indult el komolyabban a karrierje.

Esküvő monszun idején

Indiában mind a mai napig szokás, hogy a szülők döntenek gyermekeik házasságáról, és igazából ezzel senkinek nincs is semmi baja. A házasság szövetség, szerződés, nem kifejezetten csak az érzelmekről szól. Ebben a filmben is egy olyan párral ismerkedhetünk meg, akik az esküvőjükre készülnek, holott még soha nem találkoztak azelőtt. Bepillantást nyerhetünk nemcsak egy távoli, egzotikus ország mindennapjaiba, szokásrendszerébe, de évezredes hagyományait is megismerhetjük. Nem meglepő, hogy a filmet egy nő rendezte, Mira Nair, hiszen rendkívül érzékeny alkotás, ugyanakkor határozott, és kifejezetten házasság-, szerelempárti. A zenéje pedig egy külön csoda, már csak azért is érdemes megnézni.

Gettómilliomos

Emlékszünk még Danny Boyle 2009-es Oscar-díjas filmjére, a Gettómilliomosra? A film ugyan nem indiai, hanem angol–amerikai koprodukcióban készült, azonban minden kockája Indiában játszódik. Jamal részt vesz a világ egyik legnépszerűbb vetélkedőjén, a magyarul Legyen Ön is milliomos! című népszerű show-ban. A fiú 18 éves, a  bombayi gettóban nőtt fel, és valamilyen rejtélyes okból kifolyólag tudja a kérdésekre a választ. Ez több mint gyanús. Ebben a filmben tűnt fel az azóta komoly hollywoodi karriert maga mögött tudó Dev Patel.

Keleti nyugalom – Marigold Hotel

Ez a film tökéletes arra, hogy az ember megismerje és meg is kívánja az indiai kultúrát, és az elkezdjen érdeklődni az ottani világ iránt. Egy reklám hatására pár brit nyugdíjas elhatározza, hogy életük hátralévő részét a mesés Keleten, méghozzá a jaipuri Marigold Hotelben fogja leélni, ám a valóságnak köze sincs ahhoz a luxushoz, amit a tévében ígértek nekik. S mit tesznek ilyenkor a hűvös, kimért angol hölgyek és urak? Vajon megfutamodnak, vagy egy újfajta gyarmatosításba kezdenek? Laza péntek esti szórakozás igazi világsztárokkal: Judi Dench, Maggie Smith és ismét itt van Dev Patel mint lelkes házigazda. Szívmelengető alkotás.

 

A témávan bővebben a Ridikül mai adása foglalkozik, Nők és a Kelet címmel. Vendégünk lesz Singh Viki, Somi Panni, Tóth Enikő és meglepetés férfi vendégünk is érkezik.

A tegnapi adást itt nézhetjük vissza