Siker

Biztonsági tippek, ha kisgyermekkel utazunk el nyaralni

Egy családi nyaralás mindig felejthetetlen élmény, ugyanakkor rengeteg szervezés előzi meg. A legfontosabb természetesen az, hogy felkészüljünk a biztonságos utazásra, amelyhez érdemes az alábbiakat megfogadnunk.

Kisebb gyermekekkel olykor még rövidebb távra sem egyszerű elutazni, nemhogy egy másik országba! Az állandó üldögéléstől könnyen elunhatják magukat, nyűgösebbek lesznek, ez pedig a szülők figyelmét is elvonja, ami magával hozza a stresszesebb közérzetet. A biztonságra épp ezért kell ilyen esetekben duplán odafigyelnünk, és utánajárnunk, mire készüljünk fel repülőn, és mire autós utazás során.

Ha kocsival utazunk

Hiába vagyunk biztosak az autó tökéletes működésében, akkor is fel kell készülnünk az esetleges meghibásodásokra. Előfordulhat, hogy defektet kapunk, vagy esetleg olyan eszköz megy tönkre, amelynek megjavítása több időbe telik. Ha leáll az autó egy kevésbé forgalmas út mentén, nagyon hasznos, ha vannak nálunk olyan alapkellékek, mint egy zseblámpa, pokróc, némi rágcsálnivaló, és víz. Ezeket a hétköznapok során is érdemes a kocsiban tartani, hiszen a téli időszakban különösen hasznosak lehetnek.

A nyár kellős közepén általában erősen süt a nap, és az autóban ezt a hőséget sokkal elviselhetetlenebbnek érezzük. Hiába tekerjük le az ablakot, vagy kapcsoljuk be olykor a légkondicionálót, a napsugárzás így is okozhat egészségügyi problémákat. Készüljünk fel már korábban, hogy a gyerekeket árnyékosabb helyen tartsuk. Manapság rengeteg boltban lehet kapni napellenzőt, amely képes felfogni a sugarakat, és megóvni az utasokat az esetleges napszúrástól vagy forróságtól.

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Ha repülővel indulnánk útnak

A repülés a felnőtt szervezetet is megviseli, hiszen a légnyomásváltozás miatt megfájdulhat a fülünk, gyorsabban kiszáradhatunk, és a közérzetünk is jelentősen rosszabbodhat. A gyermekek erre még nálunk is érzékenyebbek lehetnek, így fontos, hogy eltereljük a figyelmüket a kellemetlen mellékhatásokról. Vigyük magunkkal a kedvenc játékaikat, hogy legyen nekik az új környezetben valami, amit már ismernek. Akár a telefonunkra vagy tabletünkre is felmásolhatjuk a kedvenc meséiket, hogy le tudják kötni magukat a filmnézéssel.

Fontos, hogy semmiképp se a folyosó melletti széken üljön a gyermek. A kisebbek hajlamosak arra, hogy kíváncsiskodjanak, megpróbálják megérinteni a körülöttük lévő tárgyakat, így akár arra is megvan az esély, hogy egy figyelmetlenebb pillanatban magára borít valamit a kocsiról, amelyet az utaskísérő tol végig a folyosón. A legbiztonságosabb mindig az, ha a gyermek a két szülő között ül, hiszen így mindkét oldalról védve érezheti magát.

Szintén érdemes minden fontos tárgyat a kézi poggyászba tenni, hogy probléma esetén nálunk legyenek. A pelenkázáshoz szükséges holmikat feltétlenül tartsuk kéznél, de szintén jó ötlet, ha egy napi váltóruhát is elpakolunk a kisebb táskába. Sajnos előfordul, hogy a leadott poggyász elkeveredik, vagy későbbi géppel érkezik, ami egy kisgyermekes családnál még inkább probléma lehet.

Fotó: iStock.com/YakobchukOlena

Fotó: iStock.com/YakobchukOlena

Amire figyelnünk kell, ha megérkeztünk

A biztonságos utazáshoz hozzátartozik az is, hogy a szállás megfelelően legyen berendezve. Mindegy, hogy apartmanban vagy egy hotelben szállunk meg, ha kisgyermekkel érkezünk, elsőként mindig a biztonságot kell ellenőriznünk. Nézzük meg, vannak-e olyan pontjai a szobáknak, amelyekben a gyerek megsértheti magát, esetleg túl éles, vagy túl apró tárgyak vannak szem előtt. Az új környezetben sokkal kíváncsibbá válnak, mint a megszokott lakásban, így előfordulhat, hogy magára ránt valamit.

Ha több, mint 3-4 óra eltolódás van az otthonunk és a nyaralásunk célpontja között, fel kell készülnünk arra, hogy ez megviseli a gyermekek szervezetét. Az első napokban szinte biztos, hogy felébrednek majd az éjszaka közepén, ahogy az is, hogy délután szükségük lesz egy kis alvásra. A legjobb, amit tehetünk, ha hagyjuk nekik, hogy a szükségleteik szerint pihenjenek. A napfény miatt két-három napon belül alkalmazkodik a szervezetük az új időrendhez, és nem lesz ezzel probléma. Addig is érdemes éjszakára teljesen lesötétíteni a lakást, hogy ne zavarja meg a fény a pihenésüket.