Egészség

Csípő- és térdprotézis-rendezvény Budapesten

Szakorvosok és gyógytornászok adnak részletes és teljes körű információkat a csípő- és térdprotézis-műtétekről laikus érdeklődők számára május 27-én Budapesten, ahol első kézből, egy helyen kapnak komplex tájékoztatást a témakörben a látogatók.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az ingyenes, félnapos rendezvény elsősorban a csípő- vagy térdprotézis-műtétre váró pácienseknek szól, de a már műtött páciensek részére is lesznek érdekes információk.

Előadások és bemutatók

Az előadásokat közérthető módon, neves szakorvosok, gyógytornászok fogják tartani, és lehetőség lesz arra is, hogy az érdeklődők kézbe vegyenek csípő- vagy térdprotéziseket. A szakorvosok előadásaiban a beavatkozások részletes bemutatása mellett nagy hangsúlyt kap a rehabilitáció. Bemutatják, hogy hogyan változott a műtét utáni gyógyulás és milyen technikai, technológiai okokra vezethető vissza a rehabilitáció időtartamának általános változása. Szó lesz arról is, hogy milyen a mindennapi élet a protézissel és mire kell ügyelni, hogy minél hosszabb legyen annak élettartama.

Fotó: Pexels/ CCO Licnese

Fotó: Pexels/CCO Licnese

Az előadókhoz előzetesen kérdéseket is lehet küldeni, azokra a helyszínen fognak válaszolni. A Lurdy házban tartandó rendezvényre a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

A protézis az amputált végtagot, illetve a hiányzó szervet pótló technikai berendezés – a wikipédia szerint. Léteznek testen kívüli protézisek (műkar, műláb), illetve testen belüli protézisek (ízületek, érpótlások). A testen belüli protézisek közül az egyik leggyakrabban alkalmazott ízületpótlás a csípőízületek pótlása, valamint a térdprotézis.