Egészség

Menopauza: megáll az élet?

A változó kor egy egyénileg változó hosszúságú átmeneti időszak a nőknél. Ez a petefészek tüszőhormon-csökkenését és az ezzel járó tünetek megjelenését jelenti. Körülbelül 45 és 60 éves életkor közötti időszakra tesszük. Az, hogy kinél mikor jelentkeznek a tünetek, teljességgel egyénfüggő.

Tünetek

Először az utolsó menstruáció előtt megjelenő úgynevezett vazomotorikus tünetek jelentkeznek, melyek hőhullámokban, az arcot, a nyakat érintő kipirosodásban, izzadásban, szívdobogásérzésben nyilvánulhatnak meg. Az izzadás lehet kifejezetten éjszakai, ami alvászavarokat, az alvászavarok pedig fejfájásokat okozhatnak. Miután az utolsó menstruációtól eltelik egy év menzesz nélkül, egyéb tünetek is jelentkezhetnek. Ezek az ösztrogénhiányos tünetek: elsőként a genitáliákat és a vizeletet elválasztó szerveket érinthetik ezek a panaszok. Továbbá megjelenik a hüvelyszárazság, vizelettartási, vizeletürítési problémák és hogy teljes legyen a paletta, mindezek mellék társulhatnak komoly hangulatingadozások. Késői szövődmény lehet a csontritkulás, szív- és érrendszeri betegségek.

Fotó:Pixabay/ CC0 Public Domain

Fotó:Pixabay/CC0 Public Domain

Mit tehetünk?

Figyeljünk oda saját magunkra, mert életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat lehet javítani, illetve meg is lehet előzni a fent említett tüneteket. A változó korra úgy tekintsünk, mint a szervezetünk egy jelzésére. Az anyagcsereváltozás miatt fél-egy évente körülbelül 1 kg többletsúly rakódhat le ránk. Ha erre például odafigyelünk, akkor máris nagyon sokat tettünk önmagunkért. Az aktív testmozgással pedig késleltetni tudjuk a csontritkulást.

Odafigyelés, odafigyelés, odafigyelés, és próbáljuk meg az élet természetes folyamatát nem válságként felfogni.