Stílus

5 tipp, hogy jól nézzünk ki a fotókon

Jól sikerült a szettünk? Szeretnénk egy maradandó emléket valamelyik fontos eseményről? Esetleg szükségünk van egy jó képre a társkereséshez vagy a munkahelyi bemutatkozóhoz? Nem mindig járhat profi fotós a nyomunkban, ezért mutatunk néhány ügyes trükköt, amelyek segítségével akár egy mobillal készült képen is a legjobb formánkat mutathatjuk.
  • Pózoljunk, mint egy görög szobor!

Kiktől is lehetne jobban ellesni a tökéletes beállást, mint azoktól, akik már több mint ezer éve gyakorolják azt? Ha szeretnénk a legszebb alakunkat mutatni a portrénkon, nézzük meg alaposan a görög szobrokat! A legtöbb ilyen szobor az úgynevezett „kontraposztó” pózban áll. Ez a szó egy görög kifejezésből származik, és azt jelenti, hogy az alakok csípője és válla ellentétes irányba mozdul. Ha szeretnénk felvenni ezt a beállást, hajlítsuk be a térdünket, és próbáljunk egy enyhe S alakot felvenni a testünkkel. Így karcsúbbnak, frissebbnek és dinamikusabbnak mutathatjuk magunkat.

  • Billentsük fel a fejünket!

Fel tudjuk idézni, hogyan mosolyognak a régi korok színésznői a képeken? A legtöbb beállított fotón finoman félrebillentik a fejüket – ez frissebbnek, fiatalosabbnak mutatja őket. Egy icipicit forduljunk el, és az állunkat közelítsük ahhoz a vállunkhoz, amelyik a kontraposztó állás miatt egy kicsit megemelkedik. Csillogó szemek, vékonyabb arc, természetesebb hatás – ezt kapjuk cserébe egy kis odafigyelésért.

Fotó:Frepik/teksomolika

Fotó:Frepik/teksomolika

  • Fel a kezekkel!

Ne rejtsük el a kezünket! Ha a kép széle rossz helyen metszi a kezünket, az furcsa hatást kelthet. Ha az egész alakos képen a hátunk mögé rejtjük a karunkat, az természetellenessé teszi a testtartásunkat, és kényelmetlen is. Ugyanígy zavaró lehet, ha a csoportképen nem tudunk mit kezdeni a kezünkkel, esetleg az izgalom miatt görcsösen ökölbe szorítjuk vagy zavarunkban nagyon megfeszítjük az ujjainkat.

A legjobb, ha lazán keresztbe fonjuk a kezünket, csak annyira, hogy éppen hogy meg tudjuk fogni a könyökeinket az ujjainkkal. Ettől a tartásunk lazábbnak, magabiztosabbnak tűnik. Ha akarjuk, a fejünket is megtámaszthatjuk az egyik kezünkkel, ekkor arra figyeljünk, hogy a tenyerünk mindig kövesse az arcunk vonalát, és minél kevesebb látszódjon a képen belőle.

Extra tipp: minél több látszik a karunk belső oldalából vagy a nyakunkból a képen, annál intimebb hatást kelt a fotó. Ezeket a területeket csak azok látják, akik sokat vannak velünk személyes kapcsolatban – hiszen gyakran csak akkor bukkannak elő, ha megölelünk valakit.

  • Ne nézzünk a kamerába!

Szeretnénk természetesnek és lazának látszani a fotókon? Akkor ne nézzünk a kamerába! Keressünk magunknak egy pontot a távolban, és amíg fényképeznek, vizsgáljuk azt. Ha nem nézünk közvetlenül az objektívbe, eltűnik a beállítottság érzése, sokkal izgalmasabbnak, titokzatosabbnak látszunk majd.

  • Bátran a színekkel!

A fotózáshoz bátran viseljünk feltűnő, élénk, határozottan színes darabokat! A felsőnk, ha lehet, legyen egyszínű, a minták ugyanis optikailag megváltoztathatják a testünk alakját. Ha szabad téren, napsütésben fényképezkedünk, a sötétebb és hidegebb színű holmik mutatnak a legjobban – a harsány kékek, lilák szépen kiemelnek a háttérből. Sötét háttér előtt a pasztellszínek látszódnak a legszebben. A teljesen fehér vagy fekete darabokat érdemes elkerülni. A fehér túlságosan kiég a képen, a fényeket is nehezebb beállítani, a fekete viszont éppen az ellentéte: sokszor annyira egybeolvad, hogy lehetetlen kivenni a részleteket.