Egészség

Kezeljük gyökerestül a fogproblémát!

A szájhigiéniai problémák legnagyobb hányada lényegében magatartási betegség, mivel kialakulásukban komoly szerepe van az életvitelnek, a táplálkozásnak, a rossz szokásoknak és a rendszeres ellenőrzés hiányának. Ezért is fontos, hogy gyermekeinket már egész kicsi korban megtanítsuk a szájhigiénia fontosságára.

A feldolgozott, félkész, cukros, túlfőzött ételek fogyasztása egyértelműen az egészséges fogak ellen dolgozik. Lassan elfelejtünk rágni, pedig a rágás fontos élettani funkció, amely a gyermekek arc-állcsont fejlődését és egészséges állapotának megőrzését is szolgálja. A megfelelő életvitellel és szokásokkal a szájhigiéniai problémák 80%-a megelőzhető lehetne. Egészséges kisgyermeknek a tejfoga körül alig fordul elő gyulladás, mégis ebben a korcsoportban kell elkezdeni a gyerek motiválását, hogy a megfelelő magatartásformákat kellő időben megalapozzuk. Egészséges táplálkozást kell tanítani a gyerekeknek, meg kell mutatni, hogyan ápolják fogaikat.

Fotó:Pexels/CC0 License

Fotó:Pexels/CC0 License

Nyomatékosítani kell bennük, miért is fontos a fogorvos rendszeres látogatása.

„Ami egyszer eltört, az törött is marad, hiába ragasztgatják”

Megelőzésről akkor beszélhetünk, amikor a fogak még teljesen épek, ínygyulladás még nem fejlődött ki, és a fogágy is egészséges. Ha a betegség egyszer már kifejlődött, kezeléssel vagy kezeléssorozattal a beteg végérvényesen soha nem gyógyítható meg, az elveszített szövetek soha nem nőnek újra. Ezért kell odafigyelnünk, hogy gyermekünk rendszeresen JÓL mossa meg a fogát.

Amikor a pénztárcánk is mosolyog

A rossz fogak megkeseríthetik a gyerekek életét, tanulási, koncentrálási és viselkedési problémákhoz és további komoly betegségekhez vezethetnek, és mindezek mellett nagyon költséges a gyógyításuk is. Érdemesebb „befektetni” és megfelelően ápolni őket. A helyes szájápolás nem nagy ördöngösség, és a rá áldozott napi 10 perc igen sok kellemetlenségtől megkímél minket. Ha naponta kétszer jó technikával fogat mosunk, évente egyszer fogorvosi szűrésre megyünk, használjuk a fogselymet, máris sokat tettünk fogaink egészségének megőrzése érdekében.