Konyha

A csirkehús legegészségesebb elkészítési módja

Szinte az egész világon a csirke a legnépszerűbb húsfajta, és ezzel együtt a legegészségesebb is. Fogyasztjuk sütve, főve, grillezve, panírozva, és számos diétában is alapételnek számít. Igen ám, de jelentős különbség van a különböző elkészítési módok között, ami a kalóriákat és a zsírt illeti! Lássuk, melyik nyeri a verseny az egészségünk szempontjából!

A győztes: posírozás!

Ugye erre senki sem számított? Pedig a forró vízben, lassú tűzön főzés még a grillezést is megverte. Hasonlóan a buggyantott tojáshoz, a posírozott csirkéhez sincsen szükség másra, mint vízre. Ehhez a konyhai eljáráshoz vizet kell forralni egy lábasban, majd takarékra venni a lángot és óvatosan beledobni a csirkét, amit aztán puhulásig főzünk. A víz mennyisége attól függ, hogy a szárnyas melyik részét főzzük, és az adagtól is. 10-12 dkg csirke esetében a posírozás után 120 kalória és kb. 1,4 gramm zsír kerül az asztalunkra.

stocksnap.io/Jan Vašek

stocksnap.io/Jan Vašek

A többi versenyző

A sorban következő legegészségesebb eljárás a grillezés, és érthető, ha nyáron inkább erre szavazunk a posírozással szemben. Itt is a hozzávalókon van a hangsúly: minél kevesebb olajat (abból is olívaolajat) adunk a húshoz, annál egészségesebb lesz a végeredmény. A harmadik helyen a sütés áll, melynél szintén az olaj mennyiségére kell odafigyelni – minimálisra csökkenthetjük, ha jó minőségű, tapadásmentes serpenyőt választunk. A vesztest pedig bizonyára már mindenki kitalálta: az a fránya rántás! Egy szelet rántott csirkemell kb. 320 kalóriát és 16 gramm zsírt tartalmaz. Nem hangzik túl jól, igaz?