Egészség

Ezekről árulkodhat az éjszakai izzadás

Valószínűleg mindenki ébredt már fel úgy az éjszaka közepén, hogy majd megsült – és nem a nyári hőség miatt. Ha ez csak alkalmanként fordul elő, nem kell megijedni, hiszen okozhatja a stressz, a különböző ételek vagy a hormonális ingadozások is. Ha azonban szinte minden este úgy ébredünk, hogy a lepedőnkből csavarni lehetne az izzadságot, érdemes utánajárni az egészségügyi okoknak.

Endokrinológiai problémák

Az éjszakai izzadás tipikus tünete a pajzsmirigy-túlműködésének, az úgynevezett hyperthyreosisnak, de utalhat a mellékvesekéreg elégtelen működésére is. Ha tehát ezt tapasztaljuk, érdemes lehet sort keríteni egy endokrinológiai kivizsgálásra.

Gyógyszerek mellékhatása

A különböző hormonális kezelések okozhatnak túlzott izzadást, de az antidepresszánsok és a diabéteszgyógyszerek mellékhatásaként is megjelenhet ez a tünet.

stocksnap.io/Alexandre Vanier

stocksnap.io/Alexandre Vanier

Immunbetegségek

Egyes autoimmun betegségek is együtt járhatnak az éjszakai izzadással. Ezen zavarok – mint például a lupus vagy a Crohn-betegség – során az immunrendszer az egészséges sejteket támadja meg, mert a szervezetre veszélyesnek ítéli azokat.

Menopauza

A változókor beköszöntét is jelezheti, ha éjszakánként kimelegszünk és fokozottan izzadunk. Ezt a hormonális változások okozzák, így ha egyre gyakrabban jelentkezik a tünet, elkezdhetünk a menopauzára gyanakodni. Házi praktikákkal enyhíthetjük a kellemetlenségeket, és a saját érdekünkben ilyenkor inkább kerüljük az alkoholos italokat.

Szívproblémák

Kutatások szerint azoknál a középkorú nőknél, akik gyakran izzadnak éjszakánként, magasabb a szívproblémák kialakulásának kockázata. Ez különösen igaz a túlsúllyal, magas vérnyomással és a cukorbetegséggel küzdőkre.