×

Csillagok

Mi az a virágterápia, és hogyan gyógyítja a lelket?

„Nem leküzdeni, hanem átalakítani” – vallotta Edward Bach angol orvos, aki nem egészen 100 évvel ezelőtt fedezte fel, milyen különleges hatása lehet a virágterápiának.

Bárkivel előfordulhat, hogy életének egy szakaszában úgy érzi, lelki problémákkal küzd. Egy komolyabb karrierváltás során félelmet és szorongást tapasztal, nehezen küzdi le a fóbiáit a hétköznapokban, vagy akár a depresszió tüneteit is érzékeli saját magán. Ilyen helyzetekben szükségünk van valamire, amiben megkapaszkodhatunk, ami erőt ad, és segít kilábalni az érzelmi hullámvölgyből. Ezzel a céllal fejlesztette ki Edward Bach a virágterápiát, amely a mai napig rengeteg ember számára nyújt lelki békét.

Az orvos 38 gyógyító virágot rendszerezett, és úgy vélte, mindegyik egy-egy pozitív lelkiállapotot testesít meg. Ezek a növények energetikai rezgéseikkel érintik meg a szervezetünket, ami ezt képes felismerni, és megérteni az általuk továbbított információkat. Azzal, hogy befogadjuk a virágok üzenetét, a lelkünk és a testünk is harmóniába kerül a pozitív energiával, és átélünk egy meghatározhatatlan nyugalmi állapotot. Ezért történik meg az, hogy sokszor elidőzik a tekintetünk egy virágcsokron, hiszen képesek megragadni a figyelmünket. Bach tapasztalatai során fedezte fel a növények erejét, és azt állította, hogy elég csak kézbe vennie vagy megkóstolnia egy szirmot, és máris fel tudja ismerni annak gyógyító energiáit. Így készítette el a belőlük kinyert esszenciát, amelyet a mai napig alkalmaznak.

Fotó: iStock.com/Anna-Ok

Fotó: iStock.com/Anna-Ok

A rossz érzések leküzdője

Bach úgy vélte, hogy minden emberben található egy-egy negatív érzés, ami arra vár, hogy végre megoldást találjunk rá. Ő maga hét nagyobb csoportot különböztetett meg, amelyekből mindenki saját élethelyzetére tud ismerni:

  • félelem
  • bizonytalanság
  • érdektelenség
  • magányosság
  • túlérzékenység
  • kétségbeesés
  • túlzott aggódás

A 38 gyógyító virág között könnyen megtalálhatjuk azt, amelyik a fent említett lelki problémánkra a legjobb gyógyírt tartalmazza, és ezt esszencia formájában használhatjuk fel. Úgy tartják, szükségünk van erre, hiszen a belső negatív érzéseink nem hagyják, hogy meggyógyítsuk önmagunkat, és ahogy telik az idő, egyre rosszabbul vagyunk. A virágterápia épp ebben segít az orvos szerint, hiszen a pozitív rezgések képesek ellensúlyozni ezt, és szabadon áramoltatják az energiát.

Egy példa, ami segít érzékeltetni ennek folyamatát: képzeljük el, hogy nagyon izgulunk, és félelem van bennünk, mert véget ért a kapcsolatunk, és évek óta először vagyunk egyedülállók. Tele vagyunk kérdésekkel, bizonytalansággal, szinte döntést sem merünk hozni. A virágterápia olyan, mintha a növények megszólalnának, és azt mondanák, ez csak átmeneti érzés, és valójában képesek vagyunk leküzdeni az akadályokat. Akárcsak egy barát, aki támogat és motivál, úgy segítenek a virágok is, csak éppen szavak nélkül.

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Hogyan működik az esszencia?

Hogy melyik virágból kinyert csepp a legjobb választás számunkra, azt akár egy terapeuta is meg tudja mondani. Az esszenciát úgy használják fel, hogy a kiválasztott növényből néhány cseppet öntenek a tiszta vízbe. Ezt kell az embereknek naponta többször (általában 3-4 alkalommal) a szájukba csepegtetni, hogy a gyógyulási folyamat kezdetét vehesse. Mellékhatásai nincsenek, így többféle módszerrel is kombinálható, de leginkább a testmozgást javasolják mellé a szakértők.

Természetesen a kérdés szinte adja magát: vajon tényleg működik a terápia? Tudományos vizsgálatok eredményei ugyanis nem támasztották alá, hogy hatásosabb volna a placebónál, és sokan vélik úgy, hogy az emberek mindössze elhitetik magukkal, hogy az esszencia nyomán jobban érzik magukat. Ettől függetlenül viszont több orvos is alkalmazza ezt a betegein, és vannak, akik szerint látványos a javulás is.