Egészség

„Csak” egyszerű hátfájás, vagy valami sokkal súlyosabb?

A hátfájás teljesen általános tünet, nem igaz? Főleg azoknál, akik irodában dolgoznak, és 8-9 órát ülnek a számítógép előtt. Legyinthetünk, hogy persze, így van, de akkor számolnunk kell a későbbi súlyos következményekkel. Az éves szűrésen nem árt egy ortopédust is felkeresnünk, ha a fájdalom folyamatosan visszatér – ha pedig az alábbi tünetekkel párosul, inkább ne halogassuk a kivizsgálást.

Ha lábfájással párosul

A hát, derék tájékáról induló, lefelé sugárzó fájdalom az ideggyulladás jele is lehet. Előfordulhat, hogy néhány nap alatt magától elmúlik, de együtt járhat izomgyengeséggel, gémberedéssel és tartós fájdalommal is. Szakértők szerint fizikoterápiával, masszázzsal és nyújtással enyhíthetjük a tüneteket.

Ha egyensúlyproblémákkal párosul

Az idősebb korosztálynál a csontritkulás miatt nagyobb a csonttörések kockázata, ezért ha a hátfájáshoz egyensúlyproblémák is társulnak, érdemes felkeresni egy fizikoterapeutát. Segítségével nemcsak tartásjavító gyakorlatokat sajátíthatunk el, de azt is megtanulhatjuk, hogyan előzzük meg az elesésből fakadó töréseket.

stocksnap.io/Camila Cordeiro

stocksnap.io/Camila Cordeiro

Ha emésztési zavarral párosul

Ha a hátfájás mellett hasmenéstől, vizelettartási problémától szenvedünk, az egy ritka szindróma jele is lehet. Az úgynevezett lumboszakrális szűkület nyomja a medence környéki idegeket, és bizonyos esetekben sürgős beavatkozásra is szükség van.

Ha egész testet érintő tünetekkel párosul

Amennyiben láz, hidegrázás, éjszakai izzadás kíséri a hátfájást, az egész szervezetet érintő problémáról van szó, amivel mielőbb keressünk fel orvost. A háttérben fertőzés is meghúzódhat, de ez a tünetegyüttes a rák bizonyos fajtáira is utalhat. Persze nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, de mint látható, a hátfájást sem szabad félvállról venni.