Egészség

Mindenki a vízbe: az úszás előnyei

Nemcsak nyáron lehet úszni, ez igaz, de ilyenkor határozottan többen vágyunk a medence hűs hullámai közé. Bármelyik természetes víz partjáról szívesen nézzük a jókedvű lubickolókat, és szívesen mártózunk meg mi is a meleg nyári napokon.

A sport mindenképpen ajánlott, és rengeteg előnye van a mozgásnak, így az úszásnak is. Összegyűjtöttük néhány olyan jótékony hatását, amiért mindenképp érdemes fejest ugrani az úszómedence feszített víztükrébe, vagy csak komótosan végigtempózni négy-öt vagy ki tudja, hány hosszt a legközelebbi strandon, tóban vagy tengerben.

Kardioedzés a szívünk érdekében

Ha nem mozgunk folyamatosan úszás közben, akkor bizony elsüllyedünk. Ráadásul a víz körülbelül nyolcszázszor sűrűbb közeg, mint a levegő – legalábbis ezt állítja a New York-i Earl Walton úszó- és triatlonedző. A szakember szerint a sűrűbb közeg miatt az izmok állandó ellenállásba ütköznek, vagyis jól megdolgozunk minden egyes méterért, amit a medencében teszünk. Kell ennél jobb kardioedzés a nyáron?

Fotó: iStock.com/Anna_Om

Fotó: iStock.com/Anna_Om

Jellemzően rehabilitációs célra is szokták használni az úszóedzéseket, például különböző sérülések esetében, mert közben nem terhelik annyira az ízületeiket, mint más sport esetében (például futás, bringázás). A testünk szinte minden izmát megmozgatja, erősíti, formálja az úszás, a vállunktól a lábfejünkig. Ráadásul ez egy annyira hatékony mozgásforma, hogy közben akár még csalhatunk is a diétánk közben, mert néhány pluszhossz leúszásával könnyedén ledolgozhatjuk azt a krémest vagy habrolót.

Jót tesz a tüdőnek

Az úszás közben a légzésünkre is nagyobb hangsúly kerül, jobban odafigyelünk a belégzésre és a kilégzésre. Többször kerül a fejünk a víz alá, ami megint csak próbára teheti a légzőtechnikánkat. Megtanuljuk, hogy a levegővételnél minél több oxigént juttassunk a szervezetünkbe, kilégzésnél pedig minél több szén-dioxidtól szabaduljunk meg. A jobb légzőtechnika pedig más sportok esetében vagy a hézköznapi életünkben is csak az előnyünkre válhat. A szakember szerint például jobb futókká válhatunk, ha időnként beiktatunk egy-két úszást az edzéstervünkbe.

Bárki bármikor gyakorolhatja

Valószínűleg nagyon kevés olyan állapotot tudnánk felsorolni, amikor nem ajánlott az úszás. Gyerekkortól kezdve a baba-mama tornán keresztül a nyudíjaskorig bárki felhúzhatja az úszódresszét vagy -nadrágját, és hasíthatja a hullámokat addig, amíg csak jólesik neki. Saját tempóban, saját mennyiséget, saját időt.

Fotó: iStock.com/Ammentorp Lund

Fotó: iStock.com/Ammentorp Lund

Arról nem beszélve, hogy egy fárasztó projekt, vizsgák vagy egyáltalán egy stresszes nap után kiválóan levezethetjük a feszültséget az úszással. Javíthatja a hangulatunkat, megnyugtathat bennünket – hiszen a kádban feküdni is csodálatos érzés, itt legalább mozgunk is egy kicsit!

Fiatalossá és okosabbá válhatunk tőle

Állítólag azok, akik rendszeresen úsznak, akár 20 évvel is fiatalabbak lehetnek biológiai szempontból. A szakemberek szerint kordában tarthatjuk ezzel a sporttal többek között a vérnyomásunkat, a szív- és érrendszerünket, a központi idegrendszerünket, az izmainkat – vagyis csupa olyasmit, aminek a hatékony és egészséges működése segít megőrizni a fiatalságunkat.

Úszás közben az agy vérellátása emelkedik a kutatók szerint, vagyis serkenti az agyműködést. Ez pedig bármikor jól jöhet!