×

Otthon

Kánikula a munkahelyen – mit vegyünk fel?

Minden reggel a szekrény előtt állva azon gondolkodunk, hogy milyen ruhát vegyünk fel a munkahelyre. Főleg, hogy itt a nyár, a hőmérő higanyszála napról napra emelkedik. Bikiniben csak nem indulhatunk el, de akkor miben?

Azt, hogy mennyire lehet lazítani a munkahelyi öltözködésen a kánikula beköszöntével, azt az irodai környezet válogatja. Bár törvényi előírás nincsen ezzel kapcsolatban, de létezhetnek íratlan szabályok arra vonatkozóan, hogy mit illik és mit nem illik viselnünk. Hogy ne érjen minket váratlan meglepetés, nem árt felmérni a terepet már az első napokban. Főleg, hogyha valaki diákként dolgozik a nyári hónapokban, fontos, hogy tisztában legyen az elvárt protokollal. Hiszen az első benyomás a legfontosabb.

Fotó:Unsplash/Gili Benita

Fotó:Unsplash/Gili Benita

Egyes cégeknél (pl. közigazgatás, multinacionális cégek) meghatározott öltözködés van érvényben. Nyáron a férfiak esetében ez annyi engedményt jelent, hogy világosabb öltönyben, rövid ujjú ingben, lazább anyagú pólóban dolgozhatnak, nyakkendő nélkül. A nőknél az elegáns szoknya, nadrág és blúz viselete a megengedett. A lábbeli lehet kényelmes szandál, de a flip-flop papucsot ezeken a helyeken kerüljük.

Vannak formaruhát megkövetelő munkahelyek is (pl. légiutas-kísérő, rendőrség), ahol sok változtatásra nincs lehetőségünk. Viszont ha nem dolgozunk túl szigorú keretek között (pl. családi vállalkozás), akkor a kényelem és az igazi nyári öltözet dominálhat. Ami pedig a legfontosabb, hogy bárhol dolgozunk, tartsuk be a következő pontokat:

  • munkára képesen jelenjünk meg munkahelyünkön;

  • ápolt és tiszta ruházattal és külsővel jelenjünk meg;

  • alkalomhoz illő öltözetet viseljünk (pl. tárgyalás esetén ne rövidnadrágban és trikóban érkezzünk).