Otthon

Vigyázzunk digitális adatainkra is a nyaralás alatt!

Persze a nyaralásnak alapvetően a kikapcsolódásról kell szólnia, amibe a digitális detox is beletartozik, valójában soha nem kapcsoljuk ki a telefonunkat, sőt, az első dolgunk általában feltölteni a közösségi olalakra a fotókat, videókat. Talán nem is gondolnánk, de ezzel kiszolgáltathatjuk magunkat az internetes bűnözőknek.

Csak biztonságos wifi-kapcsolatot használjunk

Amikor külföldön vagyunk, könnyű megörülni a nyilvános, regisztrációt nem igénylő wifi-kapcsolatoknak, ám ezzel veszélybe sodorhatjuk digitális adataink biztonságát. Ha olyan alkalmazás is van az okostelefonunkon, amivel a bankfiókunkhoz férhetünk hozzá, semmiképpen se használjunk titkosítás nélküli wifi-hálózatot, és csak olyan oldalakra regisztráljunk, amelyek https protokollon működnek – ez azt jelenti, hogy a weboldal címe előtt ez szerepel: https://

stocksnap.io/Josh Rose

stocksnap.io/Josh Rose

Frissítsük eszközeinket

Habár a folyamatos értesítés, hogy frissítsük telefonunkat, tabletünket, nagyon zavaró lehet, valójában nagyon fontos lenne megtennünk adataink biztonsága érdekében. Ha régi szoftvereket használunk, azzal megkönnyítjük az adattolvajok dolgát. Utazás előtt tehát mindig frissítsünk!

Használjunk eszközkereső alkalmazást

Manapság már számtalan olyan alkalmazás tölthető le eszközeinkre, amely GPS segítségével megmutatja, hol van pontosan a telefonunk. Nyaralás előtt telepítsük a tabletünkre, laptopunkra – csak írjuk be az alkalmazáskeresőbe, hogy Find my phone –, és ha eltűnne telefonunk, az alkalmazás segít azt megtalálni. Ha arra gyanakszunk, hogy ellopták, inkább tiltassuk le, nehogy illetéktelenekhez kerüljenek az adataink.