Egészség

Exorexia – a modern társadalom új táplálkozási zavara

A mai világban mindenki az egészséges életmódra törekszik. Rendíthetetlenül edz, diétázik, edz, diétázik, és így tovább! Ki gondolná azt, hogy a túlzott sportolás is pszichés zavarokat okoz?

A 21. század szépségideálja eltorzult. Mindenhol agyonsminkelt, vézna, túl izmos, márkás ruhákba öltöztettet Barbie és Ken babákat látunk. A fogyasztói társadalom azt üzeni, hogy csak akkor lehetsz valaki, ha követed a trendet. Egyesek bármit megtesznek ezért az életérzésért.

Persze nincs is azzal gond, hogy ha valaki egészségesen táplálkozik, sportol. Hiszen a legjobb gyógyszer az egészségre a megelőzés. Ám mindez csak addig működik, ha megtartjuk a test és a lélek egyensúlyát. A nagyfokú teljesítménykényszer egyeseket szélsőséges irányokba terelhet: a karcsúság érdekében nagyon sokan elkezdenek koplalni, sportolni. Egyeseknél a túlzásba vitt diéta vagy testmozgás pszichés zavarokhoz vezethet, melyeknek előbb-utóbb testi tünetek megjelenése a következménye. Ezzel pedig eljutunk egy új típusú étkezési zavarhoz, az exorexiához, a kóros sportoláshoz.

Fotó: iStock.com/warrengoldswain

Fotó: iStock.com/warrengoldswain

Ugyanazt a háttérdinamikát tartalmazza, mint az anorexia. A testsúly és az alak teljes kontrolljának a megtartása az egyre emelkedő edzésszámmal nem jelent mást, mint olyan szenvedélybetegség kialakulását, ahol az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik a betegség tünetévé. A függőség kialakulása, hasonlóan a többi addikcióhoz, azt jelenti, hogy az illető egyre növeli az adagokat, edzés hiányában feszült és indulatos lesz, mindent megtesz azért, hogy a saját tervét véghez vigye. Az illető beteg, továbbra sem elégedett külsejével, kövérnek, puhának látja magát. Nem alakul ki betegségtudat, hiszen ő csak „egészséges és csinos szeretne lenni”.