Konyha

Piknikre fel: kockás pléd, fonott kosár és a természet romantikája

Tud-e valaki romantikusabb nyári programot, mint egy piknik? Olyan igazi piknik, kockás pléddel, fonott kosárral, hideg pezsgővel és eperrel, mint a regényekben…

Sokan gondolhatják úgy, hogy a szabadban evés nem olyan „nagy kunszt”, csak pakolunk néhány szendvicset, meg vizet és már indulhatunk is. Bizonyos szempontból igazuk is van, mert miért kellene ezt „túllihegni”, pedig érdemes egy kicsit több energiát fordítani a készülődésre. Merthogy minden ráfordított perc megtérül majd akkor, amikor lustán elnyújtózunk a fák árnyékában és a kedvesünk ölében.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Először is találjuk ki, hogy hová megyünk, mivel és persze kivel. Kettesben a szerelmünkkel, vagy barátokkal, esetleg a családdal – merthogy mint mindig, ez most is nagyban befolyásolja, hogy milyen ételt és italt csomagoljunk magunknak. Mindenképpen szükségünk lesz egy nagy plédre, amin mindenki elfér, akár kártyázni, akár felhőket bámulni szeretnénk a nap hátralévő részében. És kell majd egy nagy kosár, amibe belefér mindenféle finomság. Ha van otthon egy kisebb (tényleg kisebb!) hűtőtáskánk, ami belefér majd a kosárba vagy a hátizsákunkba, így kiszélesíthetjük az elcsomagolható ételek listáját. Persze ebben az esetben is érdemes válogatni és szelektálni, ne essünk túlzásba! Nem királyi lakomára készülünk, csak egy könnyű tízóraira vagy uzsonnára!

Ételválaszték

Készíthetünk szendvicseket – ez a legegyszerűbb lehetőség. Hogy milyen kenyeret választunk és azokra mit teszünk, az az ízlésünktől függ, de ha már egy különleges, romantikus piknikre készülünk, készíthetünk például avokádókrémes, egészséges és diétás szendvicseket is, hogy a saját lelkiismeretünket is megnyugtassuk. Ugyanakkor készíthetünk salátákat – zöldségből és gyümölcsből egyaránt –, ezeket viszont érdemes korábban összekeverni és alaposan lehűteni, hogy ha mégsem viszünk magunkkal hűtőtáskát, akkor se melegedjen fel (nagyon), mire célhoz érünk.

Ha nagyobb fogásokra vágyunk, süthetünk is húsokat, esetleg rántott szelettel is készülhetünk, ezekhez hideg paradicsom- vagy uborkasalátát kínálhatunk köretnek.

Végül a desszertről se feledkezzünk meg! A fagyi természetesen szóba sem jöhet, de könnyebb piskótát vagy zabkekszet nyugodtan csomagolhatunk. Fontos, hogy olyat, aminek nem árt a meleg, nem árthat neki a szállítás, akár bringával, akár kocsival utazunk. És az a jó, ha hűteni sem kell.

Ne felejtsük el az italt se!

Mindenképpen vigyünk magunkkal ásványvizet. Főleg, ha olyan helyet néztünk ki a piknikre, ahol sem közel, sem távol nincs lehetőség bármilyen italt is venni magunknak. Egy romantikus uzsonnához megfelelő választás lehet egy kis üveg pezsgő, esetleg a rozé, de gondoljunk arra is, hogy ezek gyorsan felmelegedhetnek, ami nem tesz jót az italnak – arról nem is beszélve, hogy a melegben könnyebben a fejünkbe szállhat az alkohol. Ha pedig az egyikünk vezet, semmiképp nem vigyünk magunkkal alkoholt. Vihetünk viszont üdítőket, készíthetünk limonádét vagy frissítő gyömbéres, uborkás italt.

Amit még vigyünk magunkkal

Bárhol is piknikezünk, ha tudunk, vigyünk magunkkal villákat és késeket, műanyagpoharakat, papír zsebkendőt, vécépapírt, kézfertőtlenítőt és sebtapaszt, valamint a szokásos „túlélőszettünket”, hogy a természet lágy ölén se érjen bennünket meglepetés.