Konyha

Ötcsillagos uzsonna: vörösboros sorbet málnával

Nincs is jobb ebben a melegben, mint egy isteni málnás sorbet, vörösborral megbolondítva. Imádjuk a málnát és a házi fagyinál semmi sem finomabb, ezért következzen is a recept.

A piacok már tele vannak málnával, nincs szükségünk fagyigépre (ami általában valahol a spájzban porosodik), és elővehetünk egy isteni vörösbort, amit így nyáron valljuk be, hogy háttérbe szorítunk.

Hozzávalók

1 kg málna

3-4 dl vörösbor (attól függ, hogy ki mennyire szereti borosan)

5-6 evőkanál cukor (alternatívaként lehet eritrit vagy más édesítőszer)

1 csipet só

Fotó:Pixabay/CC0 Public Domain

Jó tudni!

A frissen vásárolt málnaszemeket nézzük át és lehetőleg olyan helyen tároljuk, ahol egy rétegben el tudjuk rendezgetni őket. Például egy tálcán vagy egy széles dobozban. Tegyük be a hűtőbe, de maximum egy-két napnál ne tároljuk tovább!

Elkészítés

Csupán egy olyan botmixerre van szükségünk, aminek késes része is van. Ha gyárilag nincs hozzá aprítóedény, semmi gond, bármilyen másik edény is megfelel. Ezzel a majdnem minden háztartásban meglévő eszközzel isteni fagylaltot tudunk készíteni. A málnát a kézi mixerrel pépesítjük, leszűrjük (ha kell, akkor ezt a folyamatot többször is megismételjük, hogy magok ne maradjanak benne). Ha ezzel megvagyunk, beletesszük egy fazékba, hozzáadjuk a vörösbort, a cukrot, a sót és felforraljuk. Miután kihűlt, betesszük a fagyasztóba. Pár óra elteltével kivesszük és a botmixerrel (itt válik fontossá, hogy késes legyen) átkeverjük. Ezt ismételjük meg néhány alkalommal (háromszor, négyszer elég lesz… reméljük, a kóstolgatás közepette fagyink is marad). Ez az adag körülbelül három, négy embernek tökéletes lesz, és ezt a receptet más gyümölcsökkel is kipróbálhatjuk (meggy, cseresznye, kajszibarack, sárgabarack).