Egészség

Lábdagadás nyáron – mi okozza, és mit tehetünk ellene?

A nyári melegben gyakrabban okoz panaszokat a boka, lábfej megduzzadása, főleg, ha ülőmunkát végzünk. Ilyenkor alig tudunk belebújni a szandálunkba, és kellemetlen, feszülő érzést tapasztalunk az érintett területen. Vannak házi gyógymódok, amelyekkel enyhíthetjük a tüneteket, ugyanakkor fontos elkülönítenünk a körülmények miatti lábdagadást a kóros nyiroködémától.

Mi okozza a lábak duzzanatát?

A nyáron tapasztalt lábdagadást – más néven ödémát – vízháztartásunk zavara okozhatja. Ilyenkor a szervezet nem tudja megfelelően kiüríteni a felesleges folyadékot, így az felhalmozódik a boka körül. Jellemző még a hosszantartó ülés, állás miatti duzzanat, de nőknél a menstruációt megelőző napokban is jelentkezhet a végtagok vizesedése. Súlyosabb esetekben a nyirokrendszer elégtelensége is állhat a jelenség hátterében – a nyirokcsomók és nyirokerek nem tudják megfelelően ellátni feladatukat, így a nyiroknedv kilép a szövetek közötti térbe, majd szépen lassan felhalmozódik ott. A kóros nyiroködéma kialakulhat genetikai tényezők által, de okozhatja daganatos betegség és annak kezelése, visszérbetegség, anyagcsereproblémák és fertőzés (pl. orbánc), sérülés (leggyakrabban csonttörés) is.

Fotó: iStock.com/deiata

Fotó: iStock.com/deiata

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • a lábdagadás aszimmetrikus
  • fájdalom, melegségérzés jelentkezik a területen
  • hirtelen alakul ki, és másnap reggelre sem múlik el
  • a bőr viszket, hámlik, kipirosodik a területen
  • a duzzanat bekékül
  • nyugalmi állapotban izomgörcsök jelentkeznek
  • ha ujjunkkal benyomjuk a duzzanatot, a lyuk látható marad

Hogyan előzzük meg?

A megelőzés rendkívül fontos, a nyiroködéma ugyanis makacs, nagyon nehezen kezelhető betegség, véglegesen megszüntetni pedig nem is lehet. Mozogjunk rendszeresen, különösen, ha ülőmunkát végzünk! Olyan mozgásformát válasszunk, ami a lábakat is megdolgoztatja, pl. futás, kerékpározás vagy lépcsőzés, de az intenzív, dinamikus séta is segíthet. Törekedjünk az optimális súlyunk megtartására, hiszen a túlsúly miatti terhelés is hozzájárulhat a vizesedéshez. Szokjunk le a dohányzásról, ugyanis számos más káros hatása mellett az ödéma kialakulásának kockázatát is növeli. Kerüljük a koffeintartalmú italokat és az alkoholt, valamint csökkentsük a só, a cukor és a liszt mértékét az étrendünkben.

Fotó: iStock.com/KristinaJovanovic

Fotó: iStock.com/KristinaJovanovic

Hogyan kezeljük?

Súlyosabb esetekben kórházi kezelésre van szükség, ami állapottól függően állhat  fizioterápiás módszerekből, kompressziós terápiából, terapeuta általi nyirokmasszázsból, és ezeket a kezeléseket általában otthon is folytatnia kell a betegnek a szakorvosok utasítása szerint.

Ha „csupán” alkalmi lábduzzadásról van szó, otthoni módszerekkel is enyhíthetjük a tüneteket. A nap végén vegyünk egy langyos vizes lábfürdőt, amelyhez néhány kanál ecetet adunk. Készíthetünk mentolos vizes spricnit, amivel napközben is lefújhatjuk a bedagadt területet. Minden nap polcoljuk fel a lábainkat legalább negyed órára, és ha tehetjük, a munkahelyünkön is emeljük meg őket egy sámli vagy fitneszlabda segítségével. Masszírozzuk vagy masszíroztassuk gyakran a lábainkat, lehetőleg valamilyen hűsítő krémmel.