Otthon

Bújjunk el a nap elől: árnyékolás stílusosan

Ebben a tikkasztó hőségben elviselhetetlen a napon tartózkodni, ilyenkor kétségbeesetten keressük az árnyékot. Akár egy hatalmas terasszal, akár „csak” egy erkéllyel büszkélkedhetünk, a megfelelő árnyékolással a kánikulában is élvezhetjük a természet ölelését. Ha pedig a lakásunkban nincsen klíma, egy jól megválaszott napellenző megoldás aranyat érhet.

Kültéri árnyékolás

Hatalmas napernyők oltalma alatt

Természetesen a legegyszerűbb és legelterjedtebb megoldás a napernyő, amelyből manapság már mindenféle méret elérhető – a pici erkélyeken elférő változatoktól a hatalmas, szinte az egészt teraszt befedő ernyőkig. Igaz, utóbbiak ára elég borsos, és férfikéz nélkül nem tudnánk elboldogulni vele, ellenben nagyon praktikus, hiszen könnyen felállítható és összecsukható.

https://www.instagram.com/p/BUlSuILF1Bq/

https://www.instagram.com/p/BVpsQ8DgCGJ/

Bambuszpergola

Igazi mediterrán hangulatot teremthetünk a teraszra, ha beépítjük ilyen bambuszpergolával. Ez megszűri a napfényt és kellemes árnyékot vet, ugyanakkor az UV-sugárzás ellen nem nyújt 100%-os védelmet, így a naptej használatáról ne feledkezzünk meg. Ha egy olasz étterem báját szeretnénk kölcsönözni teraszunknak, futassuk körbe növényekkel!

https://www.instagram.com/p/BVp_VzMAaWt/

https://www.instagram.com/p/BVp6-Phhx3V/

Tengerparti hangulat

Alig kell ahhoz valami, hogy ilyen tengerparti hangulatot varázsoljunk a kertbe. Mindössze néhány lekezelt fadeszkára van szükségünk, amit ezermester családtagjaink segítségével egymáshoz illesztünk, majd átlibbentünk rajta egy nagyobb, világos textilt, és kész is! Az anyagot rögzítsük néhány helyen a deszkához, hogy ne fújja le a szél, esős időben pedig érdemes inkább leszedni.

https://www.instagram.com/p/BTHCVtplwlE/

https://www.instagram.com/p/BUzJCThFGOT/

Beltéri árnyékolás

Zsaluzia

A zsaluban az a szuper, hogy a lamellákkal játszva szabályozhatjuk, mennyi fényt engedünk be az otthonunkba. Sőt, ha teljesen vízszintesre állítjuk őket, a szoba szellőzését is megoldjuk. Akár színes változatot is rendelhetünk belőle, de a fehérrel és a bézzssel nem lőhetünk mellé.

https://www.instagram.com/p/BVpTsXfjFIc/

https://www.instagram.com/p/BTHKzY_DgnL/?tagged=graberblinds 

Bambuszroló

Ez a beltéri árnyékoló utánozhatatlan hangulatot teremt a szobában, hiszen alig engedi át a napfényt – olyan, mintha mindig épp napnyugta lenne. Rusztikus berendezéshez remekül passzol, és a fürdőszobát is feldobhatjuk vele, kiegészítve néhány bambuszkosárral. Ahhoz, hogy hosszú élettartamú legyen, érdemes finoman bánni vele.

https://www.instagram.com/p/BVPpcGnBGjk/?tagged=bambooshades

https://www.instagram.com/p/BTGlnnXg0ID/?tagged=bambooshades

Letisztult roletta

Minimalista berendezésű lakásokban egy elegáns roletta mutat a lejobban, ami teljesen elfedi az ablakokat, és árnyékot vet az egész helyiségre. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk sötétet a szobában, választhatunk egészen világos, akár fehér színűt, vagy sötétebbet, például bordót, sötétkéket – a merészebbek feketét is! Tetőtéri szobákhoz ilyen árnyékolót érdemes választani, hiszen tokos megoldással praktikusan rögzíthető az ablakokhoz.

https://www.instagram.com/p/BGUYuewD8PU/

https://www.instagram.com/p/3MKV65IM2i/