Otthon

Duna-parti randevú a város legizgalmasabb helyeivel

Itt van Európa egyik legcsodálatosabb folyója, a Duna, szinte egy karnyújtásnyira tőlünk, sokan naponta átutazunk felette vagy éppen alatta, mégsem használjuk, s nem használjuk ki a benne és a körülötte zajló-rejlő lehetőségeket.

Ahogy a Tanú című filmben is összefoglalták az élet egyik nagy igazságát: a Duna az jön, az mindig jön. S mit tehetünk egyebet, mint mi is elmegyünk, s meglátogatjuk néhanapján? Budapest, s azon belül is a Duna-part nyáron a legjobb hűsülőhely, ha egy pohár frissen csapolt, citromos sör, jegeskávé vagy limonádé mellett bámulhatjuk a vizet, az elhaladó hajókat, kenusokat, s a halászó sirályokat: ennél jobban semmi sem mossa ki belőlünk egy forrón izzó nap után az izzadt város szagát és nyomasztó hangulatát. Elmentünk azokra a helyekre, ahonnan nyugalomban, jó zene mellett szemlélődhetünk.

Kabin: Újpest Rómaija

Ha úgy döntünk, hogy a Kabinban töltünk el egy kellemes délutánt vagy estét, akkor a legjobb, ha ide biciklivel érkezünk. Ennek ellenére mi természetesen tömegközlekedtünk is, így sem lehetetlen, de tény, hogy kicsit tovább tart. Újpest-Városkapu megállótól alig 10 perc séta, keressük a zöld színű északi összekötő hidat (Újpesti vasúti híd), s nagyjából a felénél térjünk le róla, s kövessük az ösztöneinket és a zenét. Útközben elegánsan és nagyvonalúan lépjünk át a felhalmozott szeméthegyeken, ne is vegyünk róluk tudomást, hiszen amint megérkeztünk, egyből elfelejthetjük az összes útközbeni kellemetlenséget: Duna-part, kellemes zene, hűs víz, és csodás kis kabinok az északi tengerek stílusában. Ha közben megéheztünk, akkor is jó helyen járunk, hiszen rengeteg grillezett étel közül válogathatunk.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Nap bácsi

Ha a Kabinból jobbra nézünk, akkor pont a Római-partot látjuk, ahová tavaly már elkirándultunk, de akkor még nem fedeztük fel a Nap bácsi nevű kifejezetten családbarát közösségi helyet. Valljuk be, a Dunának erről a feléről talán szebb a kilátás, arról nem is beszélve, hogy itt is kifejezetten kiváló minőségű étel- és italválasztékkal találkozhatunk, s mindeközben remek zenéket hallhatunk, és a folyó kellemesen nyaldossa hűsülő bokáinkat. Ha már itt vagyunk, várjuk meg az utolsó, menetrendszerű hajót, s térjünk vissza minél később a városba.

https://www.instagram.com/p/BVnN3WhnwRn/

Dunaparty Megálló

Aki azonban délnek indul, s a Dunaparty Megállót veszi célba, az készüljön egy hosszabb túrára, még a buszmegállóból is egy jó negyedórás séta vár ránk: semmiképp se a déli, kora délutáni órákban tegyük ezt meg. Az odavezető út szintén nem a legkellemesebb, itt is sok a szemét, s sajnos megérkezve sem tudjuk elfelejteni őket. Hídon hangosan zakatoló vonat ugyan nincs, cserébe gyönyörködhetünk a csepeli olajkikötőkben, s még a folyó sem fogja nyaldosni a lábainkat. Van helyette két kiszuperált piros londoni emeletes busz, ahol minden bizonnyal a város legfinomabb limonádéját kortyolgathatjuk el. Itt tényleg minden retró: nemcsak a buszok, de a hekk, a palacsinta, a lángos és a zene is. Egy próbát megér.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Pontoon 

A belvárosban is megtapasztalhatjuk a Duna-part-élményt, és nem csak a rakpart betonján ülve egy üveg borral, mint a kamaszok. A Lánchíd pesti lábánál található a Pontoon, ahol nappal nyugágyakon pihenhetünk vagy napozhatunk a budai partot csodálva, este viszont hangulatos bulihellyé alakul, ahol kellemes zenével élvezhetjük az éjszakát Budapest fényeiben.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna