Egészség

Egészségesebb fogak: ezeket tehetjük érte

A fogaink egészségének védelme fontos, hiszen mindannyian szeretnénk megőrizni a fogainkat, többek között a szánk higiéniája és a ragyogó mosolyunk érdekében. A rendszeres fogmosás mellett azonban tehetünk még egy-két dolgot, amivel segíthetünk megőrizni fogaink egészségét.

Az étrendünkre nemcsak azért érdemes odafigyelni, mert éppen diétázunk, vagy egyszerűen csak egészségesebben szeretnénk élni, de a fogaink szempontjából sem mindegy, hogy mit eszünk. A szakemberek szerint inkább kerüljük a cukros, szénsavas üdítőket, merthogy ezek rendszeres fogyasztása bizony hozzájárulhat a fogaink egészségének romlásához. Ahogyan ajánlott kerülni a cukros, ragadós ételeket is, mint például a különféle cukorkákat. Ezek ugyanis jobban beleragadhatnak a fogainkba, és nehezebb azokat eltávolítani is.

Forrás: Unsplash/Lesly B. Juarez

Forrás: Unsplash/Lesly B. Juarez

Cukorkák, rágók és fogkefék

Ha lehet, inkább ne rágjunk kemény cukorkákat vagy jeget – ez utóbbi talán jó ötletnek tűnik a nagy melegben, ha egy jégkocka elszopogatásával szeretnénk lehűteni magunkat. Maradjunk a szopogatásnál, ne rágjuk, a kemény felület miatt ugyanis könnyen sérülhet a fogzománc.

Érdemes minden étkezés után bekapni egy rágót. A mentolos, cukormentes rágó miatt ugyanis beindul a nyáltermelés, és segít elpusztítani a szánkban található baktériumokat. Emellett jobb lesz tőle a leheletünk is.

Cseréljük rendszeresen a fogkefénket, ugyanis a sörték elhasználódnak és idővel nem tudjuk olyan hatékonyan használni, mint újkorában. Ezen kívül a rendszeres fogmosás miatt a baktériumok is megtelepedhetnek rajta. Vagyis jobb, ha három havonta veszünk egy újat. És keressük fel rendszeresen a fogorvosunkat, ha nincs semmi panaszunk, évente egyszer akkor is érdemes megnézetni a fogainkat.