Egészség

A felejtés betegsége – az Alzheimer-kór 4 szakasza

A memóriazavarnak is vannak különböző stádiumai, és fontos, hogy felismerjük, ha már nem csupán hétköznapi feledékenységről van szó.

Az Alzheimer-kór egy degeneratív idegrendszeri betegség, amely a beteg fokozatos szellemi leépüléséhez vezet. Jelen állás szerint nincsen rá gyógymód, azonban az időben történő felismeréssel lelassítható a folyamat, és javítható a beteg életminősége. Leggyakrabban időskorban, 65 év felett jelentkezik, de sajnos bárkit, bármilyen életkorban utolérhet, így fontos, hogy észrevegyük szerettünkön az árulkodó jeleket.

Fotó: iStock.com/shironosov

Fotó: iStock.com/shironosov

A betegség szakaszai

Első szakasz: preszimptomatikus demencia

A kór ekkorra már kialakult a betegben, de ezzel a szakasszal jelennek meg a kivülállók számára is tapasztalható jelek. Ilyen többet között az, ha többször kérdezi meg ugyanazt, nehezen jutnak eszébe bizonyos szavak, és a viselkedése is megváltozik kissé, általánosságban rosszabb lesz a hangulata. Ezek persze az időskor miatt is lehetnek, de ha gyanakszunk, érdemes elkísérnünk egy orvosi vizsgálatra.

Második szakasz: incipiens demencia

Ebben a szakaszban már feltűnőbbek a betegség jelei. Egyre gyakoribbak az emlékezetkiesések, sokszor nincs tisztában azzal, hogy milyen nap van, mi az a feladat, amit már elvégzett, és alapvető dolgok is csak nehezen jutnak eszébe. Mozgásán is észrevehető a koordinálatlanság, és egyre fáradtabbnak érzi magát.

Harmadik szakasz: definitív demencia

Ekkor már előfordulhat, hogy a címére és a telefonszámára sem emlékszik, nem tudja felidézni, mi történt előző nap vagy épp pár órája, és a mindennapi dolgok, mint az evés vagy az öltözködés, szintén nehezére válhatnak. Emiatt egyre nyugtalanabb lesz, ezért nagyon fontos, hogy türelemmel álljunk hozzá.

Negyedik szakasz: súlyos demencia

Ebben a szakaszban már mindennapi segítségre szorul szerettünk, barátunk, hiszen a legalapvetőbb dolgokat sem tudja önállóan elvégezni. Már a családtagjait is alig ismeri fel, alig beszél, vizelettartási problémái is lehetnek. Téveszmék is felüthetik a fejét nála, ezért folyamatos felügyeletet igényel. Az érzékei ugyanakkor még működnek, így kellemesebbé tehetjük számára az ébrenlétet, ha nyugtató zenét teszünk be, felolvasunk neki, vagy olyan tévéműsort kapcsolunk be, amelyben nincsenek felzaklató jelenetek és képek.