Egészség

Miért együnk csokit minden nap?

Csokit enni olyan, mintha szerelmesek lennénk – ugyanaz a hormon, az endorfin szabadul fel mindkét esetben. Képzeljük el, mi történhet, ha egy szerelmespár kap rá a csokira. Amellett, hogy tudjuk, mennyire hizlal és mennyire árt a fogaknak, most felsoroljuk az édesség pozitív hatásait, egyúttal hangsúlyozva az örök érvényű figyelmeztetést: csak mértékkel!

A csokoládé, pontosabban a benne lévő kakaó ún. flavonoidokat tartalmaz, melyek elsősorban az agyunkra, a memóriánkra, a kognitív, megismerési képességeinkre és a figyelmünk összpontosítására vannak nagyon jó hatással. Nem véletlen, hogy komoly szellemi munkát igénylő események, pl. vizsgák előtt mindenképpen javasolják a csokoládé fogyasztását. És bár fiatalon még nem kell tartanunk az öregkori szellemi hanyatlástól, a demenciától, már most csökkenthető majdani kialakulásuk veszélye.

Fotó:stocksnap.io/Brooke Lark

Fotó:stocksnap.io/Brooke Lark

Ugyanakkor tartalmaz nem kis mértékben pszichoaktív vegyületeket is, pl. anandamidot, amely szankszrit nyelven örömöt, boldogságot jelent. Jóllehet mindez valóban jó hatással van az agyra, csökkenti a depressziót, de ne feledjük, hogy tartósan, nagy mennyiségben akár függőséget is okozhat.

Mint mindenre, természetesen erre is vonatkozik, hogy ne essünk túlzásokba, továbbá kerüljük az olcsó, rossz minőségű, alacsony kakaó- és így flavonoid-szegény csokikat – ezeknek inkább a cukortartalmuk magas, ami egyértelműen károsan hat. A legjobb hatása a drágább, sötétebb színű étcsokoládéknak van, de a tej- és a fehércsokik is jó választásnak bizonyulhatnak.

Tehát a csokoládét lehet szeretni, sőt, előnyös is, de azért lehetőleg ne Gombóc Artúr példáját kövessük.