Siker

5 + 1 gyakorlat, hogy feszes legyen a felkarunk

A fogyókúra egyik legnehezebb része, hogy formába hozzuk magunkat – szó szerint. Az edzések alkalmával igyekszünk olyan gyakrolatokat végezni, amelyek a megfelelő módon formálják a testünket és az izmainkat. A lógó felkar rémálom minden nőnek, de nem kell, hogy így maradjon! Íme 5 + 1 gyakorlat, hogy feszes legyen a felkarunk!

Akár súlyzóval, akár anélkül vágunk is bele, az nyilvánvaló, hogy nem csak a felkarunk izmait dolgoztatjuk meg az edzések alkalmával. Dolgozik az alkar, a bicepsz, a tricepsz, a váll- és a hátizomzat, no és a mellizom is. Tehát olyan gyakorlatokat érdemes végeznünk, amelyek megfelelőek a számunkra, például amelyektől „nem tűnik el a mellünk”, de feszesebbé válik, és eltűnnek például a kis hurkák is a hónaljunk környékéről.

1. Az első gyakorlathoz álljunk kis terpeszbe, az sem baj, ha egy kicsit behajlítjuk, és nem feszítjük a térdünket. A súlyzó súlya ne legyen nagyon sok, de azért vegyük észre, hogy emelgetünk valamit. Ha két félliteres flakont használunk, figyeljünk oda, hogy a súlyuk megegyező legyen. Szóval az első gyakorlatnál emeljük a vállunkhoz a súlyokat, majd toljuk fel azokat a magasba a fejünk fölé. Közben ügyeljünk arra, hogy a hátunk egyenes maradjon, a vállunk és könyökünk pedig ne jöjjön előre, maradjanak azok is feszesek. Ismételjük legalább tízszer, de ha bírjuk a tizenötöt, az még jobb!

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

2. A második feladatnál emeljük mindkét karunkat oldalsó középtartásba – természetesen a súlyzókkal együtt. Majd hajlítsuk be a könyökünket. Arra figyeljünk, hogy a karunk végig párhuzamos maradjon a talajjal, ne eresszük le és ne is emeljük túl magasra. Ismételjük tízszer vagy tizenötször.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

3. A harmadik gyakorlatnál marad a kezünk oldalsó tartásban, de behajlítva. És így, behajlítva mozgassuk a karunkat előre a súlyzókkal együtt. Ennél a feladatnál is ügyeljünk arra, hogy a hátunk egyenes maradjon, a könyökünk ne mozduljon, a felkarunk maradjon párhuzamos a talajjal. Ezt is annyiszor ismételjük, ahányszor az előző kettőt.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

4. A negyedik gyarkolat már egy kicsit különbözik az előző háromtól, a vállunk egy kicsit pihenhet. Emeljük a karunkat magastartásba, a fülünk mellett, majd a karunkat behajlítva engedjük a súlyzókat a fejünk mögé, és vissza. Itt az egyenes háttartáson túl arra figyeljünk, hogy minden alkalommal kinyújtsuk a karunkat, a könyökünk pedig ne jöjjön túlságosan előre. Ismételjük tízszer, tizenötször.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

5. Az ötödik gyakorlat, amit most bemutatunk, az egyik kedvencem. Mert egyszerű, szerintem könnyebb, mint az előzőek, és közben mindig úgy érzem, hogy mozdulatról mozdulatra szebb és formásabb lesz tőle a vállam és a karom. Maradjunk kis terpeszben, a súlyzókat engedjük le magunk előtt (és ne oldalt). A kézfejünk kifelé néz, a hátunk egyenes. Húzzuk fel a súlyzókat mellmagasságba, esteleg egy picit tovább, majd engedjük vissza azokat. Ismételjük ezt is tízszer vagy tizenötször.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

+ 1 A plusz egynek egy súlyzó nélküli gyakorlatot választottunk, ez pedig a fekvőtámasz, amit a képen egy fának dőlve illusztráltunk. Lehet így is, így ráadásul könnyebb, de a hagyományos fekvőtámaszok sokkal hatákonyabbak (és nehezebbek).

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

És jöhet a kör megismétlése. Kétszer vagy háromszor csináljuk végig a hat gyakorlatot egymás után, a 10–15-ös ismétlésekkel. A végeredmény pedig majd magáért beszél.