Egészség

Ne ijedjünk meg tőle, de legyünk tisztában vele, mi az a ciszta

Ki ne esne kétségbe, amikor az ultrahangon vagy más vizsgálaton csomót találnak a testében? Pedig sok esetben nem is rosszindulatú daganatról van szó, hanem cisztáról. Persze ez is okozhat gondokat, de ahhoz, hogy kezeltethessük őket, először is fel kell ismernünk, és tudnunk kell, mi az!

Először is tisztázzuk, mit nevezünk cisztának: a szervezetben bárhol megjelenő, folyadékkal vagy gázzal teli hólyagot, ami vagy okoz panaszokat, vagy – még – nem. A kötőszövetes tokkal körülvett zsákot az orvosok tömlőnek nevezik, és tényleg bárhol megjelenhet: a bőrben, az agyban, a belső szervekben, a leggyakrabban mégis a mellünkben és a petefészkünkben találkozunk vele. Nagy részük jóindulatú elváltozás, amit az orvosok akkor távolítanak el, ha nyomja a környező szöveteket, vagy a későbbiekben problémákat okozhat.

Miért nem rák?

A cisztát nagyon gyakran összekeverik a rákos daganattal. Persze tegyük hozzá, hogy a ciszták, bár alapvetően jóindulatúak, sajnos lehetnek rosszindulatúak is, és időnként bizony a rák előfutáraként jelennek meg, de, és ezt szögezzük le, az orvos által cisztának titulált tömlő csak ciszta, és nem tumor. Ez a kétfajta szövet teljesen eltér egymástól, még akkor is, ha a ciszta belsejében esetleg rákos folyamatok indultak el. Ahhoz, hogy a cisztánkról kiderüljön, ártalmas-e ránk nézve, szövetmintát vesznek belőle, azaz az alapos ultrahangvizsgálatok után biopsziát végeznek.

Fotó: iStock.com/PRImageFactory

Fotó: iStock.com/PRImageFactory

Petefészekciszta 

A legtöbb esetben a mellben vagy a hasban található csomó, amiről reszketve gondoljuk, hogy tumor, cisztának bizonyul, mi pedig fellélegezhetünk. Ezzel azonban még nem biztos, hogy véget is ért a kaland, mert a petefészekciszta például nagy károkat is okozhat. Hormonális változások, zavarok esetén gyakran alakul ki, vérzészavarokat, fájdalmat okozhat, nehezítheti a teherbe esést. Ha több cisztát is találtak, a vérünkből egyértelműen kiderült, hogy hormonális gondjaink vannak, és a pajzsmirigyértékeink sem megfelelők, valószínűleg policisztás ovárium szindrómánk, azaz PCOS-unk van, ami ugyan hosszadalmasabb kezelést igényelhet, és ideiglenesen meddővé is tehet, de ma már sokféle módon lehet csökkenteni a tüneteit. Ciszták képződésével járhat a másik félt nőgyógyászati betegség, az endometriózis is, de ezt az orvos hamar ki tudja zárni.

A legfurcsább ciszta a világon

Bár a ciszták legtöbbjében folyadék lapul, a dermoid cisztában bizarr módon embrionális maradványok találhatók. Ez az általában jóindulatú daganat igen nagyra is megnőhet, lehet benne haj, szőr, bőr, faggyú, csont, fog, szem, testrészek, a legrosszabb esetben egyes szövetrészek működnek is. A dermoid ciszta nemcsak a hasban, de bárhol kialakulhat a szervezetben, ahol van rá elég hely. Szerencsére ritka elváltozás, eltávolítása műtéti úton történik.

Fotó: iStock.com/utkamandarinka

Fotó: iStock.com/utkamandarinka

A ciszta kezelése 

Miután az orvos diagnosztizálta a cisztát, többféle kezelés is a rendelkezésünkre áll. Az öt centinél kisebb, panaszokat nem okozó ciszták olykor maguktól is felszívódnak. Egy részüket gyógyszeres kezeléssel is vissza lehet szorítani, ám néhány esetben elkerülhetetlen a műtét. Ezt általában laparoszkópos eljárás keretében végzik, és vagy leszívják a cisztából a folyadékot vagy az egészet eltávolítják – utóbbi esetben kisebb a kiújulás esélye.