Stílus

A szürke szín egyáltalán nem unalmas, fessük ki vele a szobánkat!

Ha lakásfestésről van szó, mindig az alap pasztelles színek kerülnek szóba. A kék, a barack, a bézs vagy csak simán a fehér színek azok, amik talán elsőként eszünkbe jutnak, amikor azon gondolkozunk, milyen színnel frissítsük fel a szobáink falát. Miért ne újíthatnánk és kísérletezhetnénk nem megszokott színekkel? Mondjuk használhatnánk szürkét? Naná!

A szürke egy semleges szín, így nem csoda, hogy töretlen népszerűségnek örvend a lakberendezésben. Árnyalatait rendkívül sokoldalúan alkalmazhatjuk a falak festésétől, tapétáktól a különböző kiegészítőkig. Nagy felületen használva a természetesség, tolerancia, a szabadság érzetét keltik, megnyugtatnak. Kedvünk szerint kombinálhatjuk más színekkel, ha ilyen semleges árnyalatot használunk, nincsenek szabályok.

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Kísérletezzünk az árnyalatokkal

Ha olyan szobát festenénk, ami egész nap fényben úszik, nyugodtan festhetünk egy mélyszürke árnyalatot. Ne féljünk attól, hogy esetleg depresszív lesz a szoba, dekorációval könnyen feldobhatjuk. Világosabb bútorok jól illenek majd a sötét falhoz, sok-sok növénnyel, narancssárga textilekkel még akár az esőerdő misztikus hangulatát is megidézhetjük.

Pasztelles világosabb árnyalat használatakor sötétebb berendezéseket válasszunk, hiszen ilyenkor a szürke nem dominál, csak egyfajta elegáns hatást érhetünk el vele. Nyugodtan kombinálhatjuk feketével, sötétzölddel, vadító pirossal, a fantáziánkra van bízva.

A stílus maga

Rosszul hisszük, hogy a szürke egy unalmas szín. Maga az elegancia és a modernség. Árnyalatai remekül passzolnak modern bútorokhoz, kiemeli a formákat, textúrákat és a színeket. Ne feledjük, hogy a szürke semlegességét, ami jól kiemeli a falra akasztott képeket, nyugodtan telepakolhatjuk eltérő méretű képekkel is, rendkívül jól fog mutatni.

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Ha nem falra, akkor hová?

Aki nem meri bevállalni a szürke falú szobát, de mégis kísérletezne vele, annak is van néhány tippünk. Mivel nagy felületen mutat a legszebben ez a szín, ezért nagyban is gondolkozzunk. Akár a padlónk is lehet szürke, akár járólap, padlószőnyeg vagy laminált padló formájában. Az utóbbi esetében a hálószobában vagy a nappaliban, ha egy színpompás vagy mintás szőnyeggel kombináljuk különösen felfrissítő lesz a végeredmény.

Apropó, szőnyeg! Jó megoldás lehet, ha nem szeretnénk túlzásba vinni a sok szürke árnyalatot, de mégis lágyítanánk a színek összhatását. Sokat számít a szőnyeg anyaga és mérete. Egy nagy, bolyhos, hosszú szálú anyag például barátságos érzést kelt és otthonosabbá teheti a nappalit.

Szürke kanapé és fotelek szuper megoldások lehetnek, ha szeretnénk egy semleges színt vinni a szoba összképébe. Nagy felületként ugyanazt a nyugtató hatást érhetjük el vele, mint a fal szürkére festésével. Dobjuk fel élénk színű párnákkal, takarókkal és máris izgalmas lesz az összhatás.