Egészség

A D-vitamint túl is lehet adagolni

Évek óta másról sem szólnak a hírek, mint hogy D-vitamin-hiányosak a magyar emberek. Azóta a legelemibb vitamint is feldúsítják vele, holott a sok kicsi sokra megy, és nyáron akár a túladagolásba is átcsúszhatunk.

A D-vitaminnal is az történt, ami általában a vitaminokkal történni szokott: túl sokáig nem vettük figyelembe, mennyi is a tényleges napi szükséglet belőle, nem tudtuk, milyen sok folyamatban vesz részt, milyen sok betegséget lehet megelőzni vele a demenciától kezdve a csonttörésig, ezáltal kialakult egy jó kis hiányállapot, azt pedig úgy próbáljuk megoldani, hogy túlzásba visszük a fogyasztását. Pedig sem a túl alacsony, sem a túl magas vitaminszint nem tesz jót, különösen az olyan zsírban oldódó, tehát felhalmozódó anyagok esetén, mint a D-vitamin.

Fotó: iStock.com/margouillatphotos

Fotó: iStock.com/margouillatphotos

Nem elég a nap

Bár kétségtelen, hogy a D-vitamin a napsugárzás hatására termelődik a bőrünkben, nem mindegy, mennyi ideig vagyunk a napon, és mikor, illetve az sem, mennyire barnultunk le: minél inkább, annál kevesebb vitamin termelődik. Csupán a vitaminutánpótlás céljából sem szabad nyáron a déli órákban a tűző napon tartózkodni, mert ez többet árt, mint használ. Egyébiránt azonban minél többet ér minket a nap, annál jobb, kismamaként meg főleg, hiszen a fejlődő magzat csont- és idegrendszere, immunrendszere is egészségesebb lesz a D-vitamintól. Még a gyerekkori cukorbetegség és az asztma kialakulásának esélyét is csökkenti, ezért konzultáljunk az orvosunkkal arról, mennyi D-vitamint kellene szednünk terhesen és a szoptatás időszakában, amikor értelemszerűen nem tudunk órákra kifeküdni a babával napozni.

Mit eszünk?

Ha elég időt töltünk a napon, és rengeteg olyan, D-vitaminban gazdag ételt eszünk, mint a tengeri hal, a gomba, a tojás és a máj, akkor valószínűleg fedezzük szervezetünk szükségleteit. A gyerekeknél, akik nem szeretik ezeket az ételeket, szükség lehet tablettás, cseppes utánpótlásra, hiszen a kalcium csontba épülése, az immunrendszer erőssége nagyban függ a szervezet D-vitamin-szintjétől. Azonban vigyázzunk a hozzáadott vitamint tartalmazó gyerekitalokkal, mert jóból is megárthat a sok!

Fotó: iStock.com/JohanJK

Fotó: iStock.com/JohanJK

Fontos a napi ajánlás 

Mindenképpen azt vegyük iránymutatónak, amit a magyar emberek számára kalkuláltak ki. A sok rejtett D-vitamin az étrendkiegészítőkben, vitaminokban összeadódik a napsütésből és a táplálkozásból felvett adaggal, és könnyen a ló túloldalán találhatjuk magunkat. A felnőtteknek előírt 2000 nemzetközi egység, a gyerekeknek kiszabot 600–1000 NE naponta pont elegendő. Aki túlzásba viszi a bevitelt, annál hosszú távon túlzottan magas kalciumszint, vesekőképződés, szövet- és érelmeszesedés is előfordulhat. Ezek következményeképp fáradékonyság, szívritmuszavar, izomgyengeség, fejfájás,  szomjúságérzet és fogyás alakulhat ki.

Honnan tudjuk, hogy állunk?

Ránézésre senkiről sem lehet megállapítani, hogy D-vitamin-hiányos-e. Ahhoz, hogy ez kiderüljön, vértesztet kell csináltatni, név szerint a 25-hidroxi-D tesztet. Ha a kapott érték  eléri a 20 nanogramm per milliliter szintet, akkor már jók vagyunk, de akkor sincs baj, ha  30 ng/mL az eredmény.