Egészség

Hogyan segíthetünk párunkon, ha mentális problémái vannak?

A lelki problémák, úgymint szorongás, depresszió, bipoláris depresszió, ugyanolyan betegségek, mint a szervezetünk működésének rendellenességei. Mégis sokan kicsinyítik a problémát, vagy tudomást sem vesznek róla. Nagyon fontos, hogy kialakuljon a betegségtudat – csak azon lehet segíteni, aki meg akar gyógyulni. Hogyan vehetjük észre, hogy valami nem stimmel?

Korán elfáradnak

Mindenki fáradt, ha hazatér a munkából, de az egészséges ember másnapra képes regenerálódni, és újult erővel felvenni a munkát. A lelki betegek azonban nagyon nehezen pihenik ki magukat, különösen, ha szoronganak. Ilyenkor az aggódás emészti fel energiájuk nagy részét, így már eleve fáradtan kezdik a következő napot.

Fotó:Pexels/CC0 License

Fotó:Pexels/CC0 License

Egyre gyakrabban van rossz kedve, látszólag ok nélkül

Akiknek mentális problémáik vannak, sokkal érzékenyebbek is: könnyebb őket megbántani, akár egy rossz viccel is. Bolhából elefántot csinálnak, akár a mécses is eltörhet. Egyébként látszólag jól vannak, de borúsak, hiányzik a szemükből az a bizonyos fény.

Kivonják magukat a mindennapi feladatok alól

Jóllehet, mosogatni senki sem szeret, mindenképpen gondot jelent, ha semmilyen feladatot nem vállalnak. Próbáljuk meg kizökkenteni a rosszkedvből és a passzivitásból, egy-egy közös program szervezése is pozitív hatással lehet. Ami akár lehet közös mosogatás is.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot!

Panaszkodnak, hogy nem érzik jól magukat

Azt, hogy jelzik, már önmagában sokat segít, a legtöbbször éppen az a gond, hogy nem szólnak semmit. Fontos, hogy a jelzést tényleg komolyan vegyük, és ne vegyük azt félvállról. Próbáljuk megállapítani, mi lehet a probléma hátterében, szükség esetén kérjük szakember segítségét.

És a legfontosabb: ne várjuk meg a legrosszabbat!