Konyha

A gluténmentes pizza receptje, amit kincsként fogunk őrizni

A pizza jó. A pizza finom. A pizzának lehetetlen ellenállni. Az egészséges étrendbe és a diétába azonban sajnos nehezen illeszthető be – de nem ez a gluténmentes változat! Az alapját karfiol és hajdinaliszt adja, a feltéteket pedig kedvünk szerint variálhatjuk. Nyamm!

Hozzávalók

A tésztához: 

  • vaj vagy kókuszolaj a sütéshez
  • kb. negyed fej karfiol, szár nélkül
  • 1 tojásfehérje felverve
  • 50 g őrölt mandula
  • 40 g hajdinaliszt
  • fél ek tengeri só
  • fél ek fekete bors
  • negyed ek szódabikarbóna

A feltéthez:

  • 1 közepes mozarellagolyó
  • 4-5 paradicsom
  • kis marék bazsalikom
  • olívaolaj a tálaláshoz
Képünk illusztráció. Fotó: iStock.com/ badmanproduction

Képünk illusztráció. Fotó: iStock.com/badmanproduction

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljük ki a tepsit sütőpapírral, és vékonyan kenjük be a vajjal vagy a kókuszolajjal. Konyhai reszelővel reszeljük rizsszem méretűre a karfiolt. A tészta hozzávalóit öntsük egy nagyobb tálba, keverjük jól össze egy kanállal, majd a kapott pizzatésztát tegyük a tepsire, és a kanál hátuljával lapítsuk ki körülbelül 30 cm átmérőjű kör formában. Süssük így 5 percig, majd vegyük ki, fordítsuk meg, és süssük további 2 percig. Ha elkészült, tépkedjük szét a mozzarellagolyót kis darabokra, a paradicsomokat pedig vágjuk fel kb. 1 cm vastag szeletekre, és oszlassuk el őket a pizzánkon. Így süssük még 10–15 percig, amíg a mozzarella szépen rá nem olvad. Végezetül szórjuk meg a tetejét a bazsalikommal, és öntsünk rá egy kis olívaolajat. Jó étvágyat!