Siker

Idén 33 balatoni strand kapta meg a Kék Hullám Zászló minősítést

Idén kiugróan javult a balatoni strandok szolgáltatásainak színvonala – mondta Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke Siófokon, a Kék Hullám Zászló minősítést átadó ünnepségen, a zászlót 33 balatoni strand kapta meg.

A helyi önkormányzatokat tömörítő BSZ által 13 éve elindított strandminősítő rendszer idén tovább finomodott, a szolgáltatások színvonalát a korábbi három helyett már öt fokozattal, öt csillaggal jelölték. A június második felében elvégzett minősítésbe bevontak több balatoni civil társszervezetet, valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságot is.

Fotó: Mecseki Tamás

Fotó: Mecseki Tamás

Balassa Balázs elmondta, a Balaton körül mintegy 90 hivatalos strand található, amelyek mindegyike megkapta a minősítő rendszer felhívását. A minősítés egyértelműen a strandoló vendégek igényeiből indult ki, így fontos szerep jutott egyebek közt a tisztaságnak, a rendezettségnek, a vizesblokkok állapotának és felszereltségének. Pontozták a családbarát szolgáltatások és a játszóterek színvonalát, a sportolási lehetőségeket, a fák vagy az árnyékolók meglétét és a vízminőséget is. Ez utóbbi során arra a megállapításra jutottak, hogy tavaly óta kismértékben nőtt a strandok hínárosodása. Iszaposodást csak a keszthelyi öbölben tapasztaltak. A BSZ elnöke kiemelte, hogy a nagyléptékű fejlődés a kormányzati fejlesztési forrásoknak is köszönhető amellett, hogy a strandüzemeltetők szemmel láthatóan évről évre többet tesznek a vendégek színvonalasabb kiszolgálásáért. „Egyértelműen érzékelhető a kormány közel 2 milliárd forintos strandfejlesztő csomagjának hatása” – mondta.

A legjobbaknak járó ötcsillagos Kék Hullám Zászlót a következők érdemelték ki:

  • Vonyarcvashegy Lidó strandja
  • Balatongyörök Községi strandja
  • Gyenesdiás Diási Játékstrandja
  • Szigliget Községi strandfürdője
  • Balatonfüred Kisfaludy és Eszterházy strandja
  • Balatonlelle Napfény strandja
  • Csopak Községi strandja
  • Keszthely Városi strandja
  • Balatonakali Községi strandja

A többi 23 strand négy- és háromcsillagos minősítést ért el.
Kétévenként hirdetik meg a legcsaládbarátabb strandnak járó díjat, amit idén a gyenesdiási Diás Játékstrandnak ítéltek oda, továbbá a legsportosabb strandnak járó díjat, amit 2015 után újra a vonyarcvashegyi Lido strand nyert el. A leginkább kerékpárosbarát strandnak járó különdíj és vándorserleg ismét a balatonberényi Közösségi strandé lett.