Siker

4 aranyszabály, hogy sose fogyjunk ki a pénzből

Az első lépés a gazdagság felé, hogy megértsük, hová tűnik a pénzünk. Ennek a nyomon követése azonban nem könnyű feladat. Ha túl korán adjuk ki a pénzt a vágyainkra, a tervezetlen költségek miatt hamar kilépünk a keretből. Íme négy gyors módszer, amelyekkel könnyebb átlátni az anyagiakat.

Az 50/30/20 szabály

Mikor próbáljuk ki? Ha stabil bevétellel rendelkezünk, de nem tudunk megtakarítani.

A lényeg:

Az 50/30/20 számok a bevételeink bizonyos százalékát jelölik. 50%-ot az állandó és elengedhetetlenül fontos kiadásokra kell félretennünk. Ilyen például a rezsi, az étkezés, a lakbér. 30%-ot a nem feltétlenül nélkülözhetetlen, de szükséges dolgok tesznek ki. Ilyen például az internet előfizetés költsége, a digitális tévé díja, vagy az öltözködés – minden olyasmi, amiről azért le tudunk mondani, ha nagyon megszorulnánk. 20% a jövőé. Ami ebbe a kalapba kerül, azt félretesszük, például az előre nem látható kiadások fedezésére, ajándékokra, vagy hosszabb távú befektetés céljából.

Fotó:StockSnap.io/Shopify

Fotó:StockSnap.io/Shopify

Az egyszerű szabály

Mikor próbáljuk ki? Ha nem akarjuk nagyon behatárolni, mire költhetünk.

A lényeg: Osszuk két részre a havi bevételünket! Az egyik kupacba azoknak a kiadásoknak a fedezete kerül, amelyek állandóak – például a számlák, a bérlet, a telefon költségei. A másik kupacba minden más kerül. Itt vezetjük, ha elmentünk egy étterembe, kávéztunk a munkahelyünkön vagy moziztunk egyet a barátainkkal.

Az egyszerű büdzsé módszere

Mikor próbáljuk ki?  Ha nincs állandó bevételünk, de szeretnénk valamennyit félretenni.

A lényeg: Kalkuláljuk ki a minimális, havi kiadásaink összegét. Számoljuk meg, hogy mennyit költünk a legszükségesebb dolgokra. Minden, amit efölött az összeg fölött költünk, a megtakarításaink közé kerülhet. Félretehetjük ajándékvásárlásra, vagy bármi másra.

A heti apanázs módszere

Mikor próbáljuk ki?  Ha gyakran előfordul, hogy a fizetésnap előtt kifogyunk a pénzből, illetve ha szeretnénk takarékoskodni.

A lényeg: Vonjuk le a fizetésünkből azt az összeget, amit a legszükségesebb dolgokra költünk. A maradék részt osszuk négyfelé, a hónap mind a négy hetére ugyanakkora összeget biztosítva. Ezt a pénzt arra költhetnénk, amire szeretnénk. A hét végén megmaradt pénz viszont a megtakarításokat kell, hogy gyarapítsa.