Csillagok

Hollywood nagyasszonyai – ők a legidősebb színésznők

2006-ban, 106 évesen elhunyt a világ legidősebb filmszínésznője, a harmincas évekbeli Drakula-film csillaga, Lupita Tovar. Helyébe a ma élő legidősebb Oscar-díjas színésznő, a 101 éves Olivia de Havilland lépett a rekordok sorában.

Olivia 1916-ban született, és öt Oscar-jelölést, illetve két díjat tudhat magáénak a Kisiklott élet és a The Heiress című filmeknek köszönhetően. Ha így még nem ugrik be az arca, segítünk: ő volt Melanie Hamilton az Elfújta a szél című filmben, a szerep megformálásáért kapta élete első Oscar-jelölését. Olivia ma is ragyogóan fest, már már harminc éve nem állt kamerák elé. Párizsban lakik, és 110 éves koráig szeretne élni – drukkolunk neki.

Eva Marie Saint 

A 93 éves amerikai színésznő 1954-ben kapta Oscar-díját a Rakparton című filmért, amiben Marlon Brando oldalán játszott, de Hitchcock is neki adta az Észak-Északnyugat főszerepét – abban Cary Granttel játszhatott. Külön érdekesség, hogy az asszony kilenc hónapos terhesen vette át az Oscar-díját, két nappal utána pedig meg is szülte első gyermekét. Eva Marie második gyermeke után visszavonultan élt, nemet mondott Hitchcock Psychójának főszerepére, gyereket nevelt, később pedig tévésorozatokban vállalt szerepet. Legutóbb a 2006-os Superman visszatérben láthattuk.

https://www.instagram.com/p/BWK9Cu-lCNk/

Angela Lansbury 

Mindenki Jessica Fletchere, azaz Angela Lansbury 1925-ben született, már 92 éves, mégis gyönyörű és karizmatikus maradt. Kevesen tudják, hogy a Gyilkos sorok című sorozatnak köszönhetően jó ideig ő volt a világ legjobban fizetett színésznője, és hogy mennyi Oscar-jelölést kapott, elsőként a George Cukor által rendezett Gázláng című filmért. Kiválóan teljesített a Dorian Gray arcképében és A mandzsúriai jelölt című filmben is, de szobrot sosem kapott, „csupán” életműdíjat 2014-ben, illetve II. Erzsébet királynőtől húsz évvel korábban A Brit Birodalom Rendje parancsnoki fokozatát.

https://www.instagram.com/p/BWkU_S6lTjq/

Sophia Loren

1934-es születésű ikon, nemcsak a közönség, de kollégái körében is az egyik legnépszerűbb színésznő, divatikon. Karrierje akkor indult be, amikor felfigyelt rá Carlo Ponti producer, és a kezdeti kritikák ellenére is filmsztárt faragott belőle. Igazán népszerű a Nápoly aranya filmmel lett, majd állócsillaggá vált a Kenyér, szerelem, és… című vígjátéknak és a Marcello Mastroiannival forgatott filmeknek hála. Játszott Cary Grant, Frank Sinatra, Charlie Chaplin és Marlon Brando oldalán is, legismertebb, Oscart érő szerepe az Egy asszony meg a lánya című drámában jött el. 1991-ben életműdíjat kapott.

https://www.instagram.com/p/BWrNP3Qjnx1/

Julie Andrews

1935-ben született Angliában, és igazán híres az olyan Broadway-musicalszerepek miatt lett, mint a My Fair Lady, a Camelot, no és persze ne feledjük A muzsika hangja és a Mary Poppins musicaleket sem, hiszen ez utóbbi Oscar-díjat hozott a színésznőnek. Blake Edwardsszal negyven éven át élt boldog házasságban, három gyermeket neveltek fel. Julie-nak nemhogy feledést, de újabb csúcsot hoztak a kétezres évek filmjei, kiválóan alakított A neveletlen hercegnő naplója című filmben, de a Shrekben is az ő hangját hallhattuk eredetiben. Julie szabadidejében unokáival foglalkozik, gyerekkönyveket ír, és idén indult el Jim Henson legújabb produkciója vele a főszerepben.

https://www.instagram.com/p/BWqHboolcPZ/