Siker

Ilyen csajos napot szervezzünk a különböző generációknak

A családunkban és a baráti társaságunkban sem ritka, hogy különböző korosztályú nők vannak együtt, akiknek elsőre lehet, hogy nem olyan könnyű közös programot szervezni. Azonban most megmutatjuk, hogy mennyi lehetőségünk van arra, hogy közösen eltöltsünk egy felejthetetlen napot.

Talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy életünkben azok az igazán nagy pillanatok, amikor teljesen el tudunk feledkezni önmagunkról és a külvilágról. Hatalmasakat tudunk nevetni, ölelni, meghatódni és akár sírni. Van egy megfoghatatlan hangulata, amikor több nő tölt el egy teljes napot. Egy-egy nézésből tudjuk, hogy mire gondol a másik, nem kell külön megmagyarázni a dolgokat. Végre kedvünkre kibeszélhetjük a férfiakat. Az idősebb generáció képviseli a bölcsességet, a fiatalok a játékosságot, szenvedélyt, míg a középkorúak bátran kimondják azt, amit valójában gondolnak. Persze ezek a tulajdonságok keveredhetnek, de ha leegyszerűsítjük a dolgokat, akkor nem járunk messze az igazságtól.

Képezzünk hidat a családban

Ma már elvétve akad olyan család, ahol több generáció él együtt – kutatások is bizonyították, hogy egyre kevesebb a kommunikáció a különféle korú családtagok között. Annak ellenére, hogy a kulturális háttér is romlik mögöttünk, fontos, hogy szervezzünk közös programokat, ahol lehetőségünk adódik a velük való beszélgetésre. Az idősek megértése és tudásuk megbecsülése az ő közérzetüket is nagyban javíthatja, enyhítheti a feleslegessé válás érzését. Úgy találhatjuk meg ehhez a lehető legjobb „hidat”, hogy egy laza mozgásos programmal indítunk. Ez már önmagában is feszültségoldó. Ha a családunk valamelyik tagja egészségügyi okok miatt ezen nem tud részt venni, adjunk neki is feladatot, pl. készítsen rólunk fotókat, videókat. A lényeg az, hogy ugyanúgy érezze, ő is fontos tagja a közösségnek.

Fotó: iStock.com/ monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/ monkeybusinessimages

Jó ötletek lehetnek a következők:

Faültetés

Sajnos egyre több fát vágnak ki, és a viharok sem kedveznek nekik, azonban ha ellátogatunk egy kertészetbe, akkor vehetünk egy facsemetét. Ezt együtt ültethetjük el annak reményében, hogy még dédunokáink is alatta fognak üldögélni.

Mezítlábas park

Melyikünk lábának ne tenne jót egy séta különféle talajokon? Látogassunk el az ingyenes parkok egyikébe, és élvezzük ki a különböző felületeken való lépkedés bizsergető érzését!

Készítsünk interjút a nagyival

Ma már szinte mindenki zsebében ott lapul egy okostelefon, ezért csak be kell kapcsolnunk a hangjegyzet funkciót, és már jöhetnek is a kérdések. Felbecsülhetetlen érték lesz, ha már csak az angyalok közül néz le ránk. Ne szalasszuk el ezt a lehetőséget, amíg még nem késő!

Baráti társaságok, munkatársak

Itt még ha vannak korosztályból adódó különbségek is, feszültségek már kevésbé, hiszen a barátainkat mi magunk választjuk, így a szervezésnek maximum az előkészületeit kell letisztázni. Munkatársak esetén pedig egyszerűen mindenkit meg kell kérdezni, hogy kinek mihez lenne kedve, és megtalálni a legkevesebb kompromisszummal járó programot.

Tudjuk, hogy kinek mi az erőssége?

Igen, igen, most van a vizes világbajnokság Budapesten és Balatonfüreden, de a következő példa ettől teljesen független, maximum véletlen egybeesés. Jó, ha tudjuk, hogy a családunkban, baráti körünkben ki milyen „poszton” játszik, azaz kinek mi az erőssége. Például minden csapatban van valaki, akinek nem okoz gondot néhány telefon vagy e-mail, míg másnak éppen egy sütemény megsütése gyerekjáték. Így a szervezés különböző feladatait ennek mentén adhatjuk ki. Kell, aki motivál, aki adminisztrál, aki ötletel, akinek kapcsolatai vannak, és aki megnézi az apró betűs részeket is. No de nézzük, milyen programok közül válogathatunk!

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Piknik egy Duna-parti stégen

Egy szép zöldterületnek is megvan a maga hangulata, de a Dunának vagy a Tiszának szintén. Akik szeretnek vízparton lenni, azoknak kötelező nyári program! Belemárthatjuk a lábunkat a vízbe, érezhetjük a napfény, a szél simogatását, kacsát etethetünk, néha kicsit ringatózhatunk, és közösen megnézhetjük a naplementét. Vigyünk magunkkal kártyát, keresztrejtvényt, társast és persze finom ételeket!

Modern kincsesláda-keresés

Ami nem más, mint a geoláda. Hiszem, hogy kortól függetlenül mindenkiben ott él a kincskeresők ősi szenvedélye, ezért tökéletes program lehet mindenki számára. A geoláda-keresés lényege, hogy a mások által már jól elrejtett ládikákat megtaláljuk, amikben kisebb ajándék vagy üzenet vár ránk, ezért mi se érkezzünk üres kézzel. A ládák rejtekhelyének GPS-koordinátáit megtalálhatjuk az interneten, letölthetjük magunknak, és máris indulhat a keresés!

Ingyenes Masters Világbajnokság augusztusban

Vb-lázban ég az ország, de egyfelől nem mindenki engedhette meg magának, hogy jegyeket vegyen a programokra, másrészt a belépők nagy része már hamar elfogyott. De semmi okunk a kesergésre, mert mindjárt augusztus, és indul a Masters Vb, amire már ingyen látogathatunk ki. Aki korábban nem kedvelte a meccsnézéseket, kérem, higgye el nekem, hogy fantasztikus hangulatuk van. Csak egy percre gondoljunk bele, hogy azok a sportolók, akiket láthatunk, gyerekkoruktól minden hajnalban és este azért a pár percért edzettek, hogy azt a néhány örömteli pillanatot adhassák nekünk, aminek végre hazánkban is szemtanúi lehetünk. Emellett klassz zene szól, rácsodálkozhatunk jó néhány kulisszatitokra (nem írom le őket, tessék kimenni), lehet kiáltani, hogy ria-ria-Hungária, a kicsik nemzeti színűre festhetik a pofinkat, és egy jó eredménynél több ezren együtt pattanhatunk fel a székünkből. Ezt az érzést meg kell ismerni (vagy újra és újra át kell élni)!

Milyen programokat ajánlunk még?

 • Bolhapiac
 • Ruhacsere, közösségi vásárok
 • Erdei szemétgyűjtés
 • Táncház
 • Készítsünk időkapszulát, és rejtsük el egy számunkra kedves helyen
 • Olvassunk fel együtt egy könyvet
 • Fotóalbum-készítés (a fényképekhez feltétlenül írjunk oda egy-egy sort is)
 • Kertmozi, autósmozi
 • Tábortűz szalonnasütéssel
 • Csillagles
 • Kisvasutazás
 • Gobelin, nemezelés, gyöngyfűzés
 • Ingyenes múzeumlátogatás, utána koncert
 • Korabeli ruhákban gőzmozdonnyal való utazás
 • Készítsd magad! DIY-tanfolyamok: saru-, szandálkészítés, főző-, rajz-, festőtanfolyam

A család és a barátok pattanjanak egy alternatív közlekedési eszközre

Oldalkocsis motor, tuktuk, bringóhintó, sörbicikli, tandem, vitorla, dunai jacht és sétarepülés. Legyen szó a dédiről, nagymamánkról, édesanyánkról, a nagylányokról vagy az unokákról, ezek az alternatív és egyedi közlekedési eszközök felejthetetlen élményt nyújtanak, és minél többen vagyunk, annál kevesebbe kerül. A bringót, tandemet és a sörbiciklit leszámítva a többit nem is nekünk kell hajtanunk, de az idősebbeknek ott is megoldható, hogy ne tekerjenek. A sörbiciklin egyáltalán nem kötelező sört, sőt alkoholt fogyasztanunk, viszont egy jó kis túrát tehetünk a Városligetben. A bringóhintónak van elektromos változata is, de bizton állíthatom, hogy a lábbal tekerős az igazi! Ha az idősebb korosztály fiatalságát szeretnénk felidézni, akkor béreljünk egy retró oldalkocsis motort, és vegyünk fel hozzá egy csinos kalapot (úgy az igazi)! Vigyünk magunkkal zenét vagy egy kedvenc dalunkat, és énekeljünk együtt! Felszabadító ereje van. A program után pihenjünk meg egy szép platánfa árnyékában, és vegyük elő a dédi vagy a nagyi által sütött süteményt, készítsünk fotókat és beszélgessünk!

Fotó: iStock.com/Shaiith

Fotó: iStock.com/Shaiith

Legjobb barátnők és anya-lánya program: szépségnap borkóstolóval zárva

Nincs az a korosztály, aki ne szeretné, ha törődnek vele és a szépségével. Fodrászat, manikűr, pedikűr, kozmetika, smink, masszázs… Mindenki válassza ki a saját magának megfelelő programot, és zárásképpen este menjünk el egy borkóstolóra, ahol rebegtethetjük a szempilláinkat, pláne, ha éppen ilyen jellegű szépészeti beavatkozást választottunk. Mi sem jobb, amikor egy borász szakértelmét hallgatva kóstolhatjuk a finomabbnál finomabb borokat egy jól felépített struktúra szerint.

Bármelyik programot is választjuk, egy a lényeg: a közösen eltöltött idő. Oly sokszor mondjuk azt: nem érek rá, fáradt vagyok, dolgoznom kell… Szánjunk időt a barátnőinkre és a család különböző korosztályú tagjaira. Egy csajos nap igazi felüdülés lehet mindenki számára. Aki kimarad, lemarad!