Otthon

Az időnk elpocsékolása tulajdonképpen egyet jelent az életünk elpocsékolásával

Amíg sok van belőle, hajlamosak vagyunk pazarolni: bő kézzel bánunk vele, osztogatjuk boldog-boldogtalannak, olyanoknak is, akik nem érdemlik meg. Aztán lassan ráébredünk, hogy nem áll rendelkezésünkre végtelen mennyiség belőle, sőt, egyre kevesebb az, amivel gazdálkodhatunk. Ideje, hogy megtanuljuk beosztani az időnket.

Persze néha kifejezetten jólesik pazarolni az időnket: olyan tevékenységeket végezni, melyeknek valójában semmi értelme nincs. Ez képes pihentetni az agyat, s a testet is, kikapcsol, még akár fel is frissít. Ám vigyázzunk, hogy csak mértékkel végezzük őket, mert ha rákapunk, rengeteg időnket fogják elrabolni, amit már soha nem kapunk vissza.

A nagy fekete doboz

Elsőként mindenkinek nyilván a tévénézés jut eszébe mint a legnagyobb időpocsékolás, holott feltehetően legtöbbünk életében az internet, s főleg a közösségi média átvette tőle a vezető szerepet. Ám a tévé előtt is képesek vagyunk rengeteg felesleges időt elpazarolni: magazinműsorok bámulásával, kamu- vagy felesleges hírek hallgatásával, na és ott vannak még a reklámok, amelyek olyan igényeket hívnak életre bennünk, melyeket követve teljesen felesleges és drága termékeket fogunk vásárolni. Persze rengeteg érdekes, értelmes dokumentum- és játékfilmet is találhatunk a csatornák között, vagy akár olyan sorozatokat is, melyekből tanulhatunk, amik által többek lehetünk, de ehhez tudatosság szükségeltetik: ha semmi nincs, ami valóban érdekelne minket, fogjuk meg a távirányítót, s nyomjuk meg a nagy piros gombot.

Fotó: iStock.com/boggy22

Fotó: iStock.com/boggy22

A takarítást se vigyük túlzásba 

Egyesek zsigerileg irtóznak tőle, másoknak pedig a mániájuk, és naponta csinálják. Takarítani kell, nincs mese, ám nem mindegy, mennyit! Mindennap felporszívózni, felmosni, port törölni, ha csak nincs otthon kisgyerek vagy kisállat, akkor felesleges. Persze mindenki maga érzi, milyen körülmények között szeretne élni, de nézzük reálisan a dolgot: a vágyott állapotot szinte soha nem érhetjük el, pláne, ha naponta 8 órában dolgozunk, gyerekeket nevelünk, etetünk, s háztartást vezetünk.

Főzni csak ésszel!

Naponta friss ételt, meleg vacsorát tenni a család asztalára nagyszerű s valóban becsülendő dolog, ám tartsunk mértéket, s igyekezzünk minél egyszerűbb, de tápláló ételeket előállítani, s ami a legfontosabb, eszünkbe ne jusson pepecselni hétköznap, arra ott van a hétvége: süteményt sütni, tésztát gyúrni, órákon keresztül a tűzhely felett görnyedni egy amúgy is hosszú nap után tökéletesen felesleges.

Fotó: iStock.com/Jacob Ammentorp Lund

Fotó: iStock.com/Jacob Ammentorp Lund

S végül a fő ellenség: a közösségi média

Töredelmesen bevallom, hogy munka közben rengeteg időt töltök a közösségi oldalakon, persze valamennyit kell is a munkámból kifolyólag, de elég lenne nagyjából ennek a 10 százaléka. Most már tudatosan bezárom ezeket az oldalakat, s igyekszem limitálni a használatukat, óránként csak néhányszor nézhetek rájuk. Persze nem azt mondom, hogy semmi értelmük, mert igenis sokszor hasznos információkba, jó cikkekbe, inspiráló fotókba botlok bele, de ez a ritkább. Legtöbbször csak pörgetem ész nélkül. Naponta összesen körülbelül 1 órát használom a közösségi közlekedést, s ezeken a helyeken is megtiltottam magamnak a telefonozást: e-mailt nézhetek, de a pörgetés tilos! Helyette olvasok. S bár kifejezetten lassan haladok a sok átszállás miatt, de pár hét alatt azért be tudok fejezni egy könyvet. Sokkal értelmesebb időtöltés, s kifejezetten jól érzem tőle magamat a bőrömben.